Decanul Baroului Bucuresti va instiinteaza ca la intalnirea de lucru cu conducerea Ministerului Justitiei, Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si Ministerului Adminsitratiei si Internelor au fost abordate probleme legate de modificarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr.51/2008 privind ajutorul public judiciar in materie civila, considerandu-se ca valoarea ajutorului public judiciar acordat separat sau cumulat, nu poate depasi, in cursul unei perioade de un an, suma maxima echivalenta cu trei salarii minime brute pe tara, la nivelul anului in care a fost formulata cerere de acordare.
In mod corespunzator, beneficiaza de ajutor public judiciar, in formele prevazute la art.6 din Legea 193/2008, persoanele al caror venit mediu net lunar pe membru de familie, in ultimele sase luni anterioare formularii cererii, se situeaza sub nivelul de 200 lei.
In aceasta situatie, sumele care constituie ajutor public judiciar se avanseaza in intregime de stat.
In cazul in care venitul mediu net lunar pe membru de familie, in ultimele sase luni anterioare formularii cererii se situeaza sub nivelul de 400 lei, sumele de bani care constituie ajutor public judiciar se avanseaza de catre stat in proportie de 50%.
Sumele reprezentand limitele de venit si limita maxima ce se poate acorda ca ajutor public judiciar se pot modifica prin hotararea Guvernului.
Acest proiect de lege a fost adoptat de Senat in sedinta din 30 mai 2011, cu respectarea prevederilor art.76 alin.1 din Constitutia Romaniei republicata.
De asemenea, a fost abordata posibilitatea platii onorariilor pentru avocatii care acorda asistenta judiciara, in mod centralizat de la Ministerul Justitie catre U.N.B.R, in baza facturii centralizate emise de catre acesta, urmand ca U.N.B.R-ul sa vireze catre fiecare barou contravaloarea prestatiilor in baza centralizatorului referatelor intocmite de avocati care atesta prestatia avocatiala efectiva.
O parte din discutii a fost axata pe instituirea unui mecanism de gestionare mai eficienta a fondurilor destinate platii onorariilor avocatilor din oficiu pentru prestatiile avocatiale in cadrul sistemului ajutorului public judiciar in materie civila si al asistentei judiciare in materie penala.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: In situatia in care exista un asociat si 2 administratori, pot presta servicii ambii administratori unul este si asociatul unic ce tin de obiectul de activitate al societatii transport alternativ-Bolt fara sa detina CIM sau contract de administrare?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am angajat o persoana cu contract de munca cu 8 ore, pe perioada nedeterminata, dar a venit doar o zi, nu a muncit doar i s-a prezentat ce are de facut apoi dupa masa a sunat ca nu mai vine ca a acceptat o alta oferta. In acest caz cum trebuie sa desfacem contractul angajatului? Pe perioada de proba? Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua in care a fost la servici dar nu a lucrat?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem angajati care aduc concediu medical eliberat de diferiti medici, care se suprapun. Modul de calcul al acestor concedii medicale se platesc conform legislatiei in vigoare, adica primul concediu medical se plateste pana la data inceperii urmatorului. Intrebarea este: in declaratia 112, aceste concedii medicale trebuie sa apara ca si durata conform platii sau conform duratei care apare pe formularul de concediu medical eliberat de catre medic? Care este legislatia unde se precizeaza acest...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<