Decanul Baroului Bucuresti va instiinteaza ca la intalnirea de lucru cu conducerea Ministerului Justitiei, Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si Ministerului Adminsitratiei si Internelor au fost abordate probleme legate de modificarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr.51/2008 privind ajutorul public judiciar in materie civila, considerandu-se ca valoarea ajutorului public judiciar acordat separat sau cumulat, nu poate depasi, in cursul unei perioade de un an, suma maxima echivalenta cu trei salarii minime brute pe tara, la nivelul anului in care a fost formulata cerere de acordare.
In mod corespunzator, beneficiaza de ajutor public judiciar, in formele prevazute la art.6 din Legea 193/2008, persoanele al caror venit mediu net lunar pe membru de familie, in ultimele sase luni anterioare formularii cererii, se situeaza sub nivelul de 200 lei.
In aceasta situatie, sumele care constituie ajutor public judiciar se avanseaza in intregime de stat.
In cazul in care venitul mediu net lunar pe membru de familie, in ultimele sase luni anterioare formularii cererii se situeaza sub nivelul de 400 lei, sumele de bani care constituie ajutor public judiciar se avanseaza de catre stat in proportie de 50%.
Sumele reprezentand limitele de venit si limita maxima ce se poate acorda ca ajutor public judiciar se pot modifica prin hotararea Guvernului.
Acest proiect de lege a fost adoptat de Senat in sedinta din 30 mai 2011, cu respectarea prevederilor art.76 alin.1 din Constitutia Romaniei republicata.
De asemenea, a fost abordata posibilitatea platii onorariilor pentru avocatii care acorda asistenta judiciara, in mod centralizat de la Ministerul Justitie catre U.N.B.R, in baza facturii centralizate emise de catre acesta, urmand ca U.N.B.R-ul sa vireze catre fiecare barou contravaloarea prestatiilor in baza centralizatorului referatelor intocmite de avocati care atesta prestatia avocatiala efectiva.
O parte din discutii a fost axata pe instituirea unui mecanism de gestionare mai eficienta a fondurilor destinate platii onorariilor avocatilor din oficiu pentru prestatiile avocatiale in cadrul sistemului ajutorului public judiciar in materie civila si al asistentei judiciare in materie penala.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am avut o Intreprindere Individuala intre perioada 01.08.2023 si 30.08.2024. Pentru anul 2023 am realizat venituri impozabile in valoare de 28.000, iar pentru anul 2024 37.000. Pentru anul 2023 am platit numai impozit si sanatate, si pentru 2024 tot impozit si sanatate. CAS-ul ar fi trebuit platit in situatia de fata, tinund cont, ca nici un an nu a fost intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un nr. de 10 angajati cu contract de munca pe perioada nedeterminata care beneficiau de indemnizatie de somaj atunci cand au fost angajati. Nu s-a incheiat conventie cu AJOFM pentru ca angajatorul sa beneficieze de subventionarea locurilor de munca. Din cauza unor dificultati financiare s-a decis incetarea contractelor angajatilor aflati in perioada de proba cu art. 31 alin. 3. Va rog sa imi spuneti in baza caror prevederi legale refuza AJOFM reluarea platii indemnizatiei de somaj...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<