Curtea de Apel Brasov a hotarat ca vanatoare de ciocarlie sa fie oprita, in urma unui proces intentat de catre AACA.
Asociatia Alianta pentru Combaterea Abuzurilor (AACA) a atacat in instanta Ordinul de ministru prin care peste 439.000 de ciocarlii urmau sa fie ucise in sezonul de vanatoare.
Prin Hotararea nr. 105/2019, pronuntata pe 24.10.2019, in dosarul cu nr. 502/64/2019, Curtea de Apel Brasov a admis actiunea introdusa de Asociatia Alianta pentru Combaterea Abuzurilor si a suspendat executarea prevederilor Ordinului Ministerului Apelor si Padurilor nr. 673/2019. Prin acest ordin au fost stabilite cotele de recolta (vanatoare) la patru specii de pasari migratoare pentru anul 2019-2020: ciocarlia de camp, sturzul viilor, rata cu capul negru si rata sunatoare.
Actiunea deschisa la instanta brasoveana este una pregatita din primavara, imediat dupa emiterea ordinului care condamna la „recoltare” peste 439.000 de ciocarlii. Membrii Aliantei, cu experienta in procese, au luat legatura cu specialistii de la Societatea Ornitologica Romana, au cerut date legate de vanatoare, cotele de recolta si speciile din ordin, iar rezultatul s-a vazut pe 24 octombrie.
"Intrucat Hotararea Curtii de Apel Brasov este executorie de la momentul pronuntarii (iar potrivit art. 14, alin. (7) din Legea 554/2004 a contenciosului administrativ, Suspendarea executarii actului administrativ are ca efect incetarea oricarei forme de executare, pana la expirarea duratei suspendarii), efectul imediat al acestei Hotarari este stoparea de indata a vanatorii la cele patru specii de pasari migratoare. Acest lucru inseamna ca, de la momentul pronuntarii Hotararii nr. 105/2019 a Curtii de Apel Brasov, adica de la momentul 24 octombrie 2019, niciun vanator nu mai are dreptul sa impuste, sa recolteze, sa transporte, sa utilizeze sau sa valorifice vreo pasare apartinand speciilor: ciocarlie de camp, sturzul viilor, rata cu capul negru sau rata sunatoare. Toate aceste activitati devin actiuni de braconaj", a declarat Codrut Feher, vicepresedintele Asociatiei Alianta pentru Combaterea Abuzurilor.
Hotararea pronuntata de Curtea de Apel nu este definitiva, dar este executorie de drept. Ea poate fi atacata cu recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie, in termen de 5 zile de la comunicarea motivarii, insa declararea recursului nu este suspensiva de executare, adica nu intrerupe executarea Hotararii nr. 105/2019.
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
250 Modele Fise de Post
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele V-VIII
Cartea verde a contabilitatii
Ciocarliile sunt vanate in special pentru limba lor, considerata o delicatesa culinara in unele tari.
"Desi Romania nu are traditia vanatorii de pasari cantatoare, totusi o permite. La noi vin vanatorii italieni care platesc sa ucida ciocarliile din Romania, dar si pe cele care migreaza, exemplare care sunt ocrotite in tarile unde cuibaresc. Problema noastra este ca acest tip de vanatoare este, de fapt, braconaj de specii protejate sub umbrela ciocarliei, dar si o forma de bisnita – vindem catre straini ceva ce nu e al nostru, specii protejate in tarile de unde migreaza prin Romania", a spus Ovidiu Bufnila, responsabil de comunicare la SOR.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri