OUG nr. 37/2021 a fost contestata la CCR de Avocatul Poporului. Institutia sustine ca modificarea incalca Legea fundamentala a tarii prin simplul fapt ca "angajatii din firmele mici ar putea fi fortati sa lucreze prea mult", dupa ce fisa postului a fost eliminata din actele pe care angajatorul trebuie sa i le prezinte celui sau celei care se angajeaza.
"Dispozitiile pct. 1 din articolul unic al Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 37/2021 modifica art. 17 alin. 4 din
Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, in sensul ca elimina obligatia de informare in scris a angajatilor microintreprinderilor cu privire la atributiile postului, prin intocmirea fisei postului, care reprezinta insusi obiectul contractului individual de munca (...), relatia de munca este lipsita de orice predictibilitate, angajatii aflandu-se la dispozitia angajatorului, care va putea oricand sa impuna sarcini care sa exceada muncii la care lucratorul a dorit sa se angajeze. (...) Mai mult, stabilirea atributiilor postului exclusiv verbal conduce la imposibilitatea ca angajatii microintreprinderilor sa probeze indeplinirea atributiilor", sustine Avocatul Poporului in sesizarea catre CCR.
Mai mult, OUG nr. 37/2021 care stabileste ca
fisa de post si regulamentul intern nu mai sunt necesare pentru firmele mici ar incalca principiul egalitatii cetatenilor in fata legii. Anumite dispozitii din Ordonanta creeaza cadrul ideal pentru tratament discriminatoriu intre salariatii unei firme mici pentru ca "nu sunt indreptatiti sa li se comunice, in scris, fisa postului si salariatii unui angajator care nu are calitatea de microintreprindere si carora li se comunica in scris fisa postului".
Avocatul Poporului considera ca OUG nr. 37/2021 mai incalca si articolul 115 alineat 6 din
Constitutie prin nerespectarea dreptului la protectia sociala a muncii si principiului egalitatii in drepturi.