Ordinul pentru aprobarea criteriilor referitoare la autorizarea functionarii unitatilor emitente de bilete de valoare, a componentei si procedurii de lucru a Comisiei pentru autorizarea unitatilor emitente de bilete de valoare, precum si a componentei echipei de specialisti prevazute la art. 22 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 1.045/2018 a fost publicat in Monitorul Oficial, asadar regulile privind bonurile de masa si voucherele de vacanta se schimba.
Companiile care realizeaza tichete de masa si vouchere de vacanta sau culturale se vor supune unor noi reguli care includ si o limita minima a capitalului social.
Important! Regulile noi se aplica de anul acesta pentru firmele care produc tichete de masa, tichete cadou, de crese si culturale se aplica de anul acesta, iar cele care se ocupa cu realizarea voucherelor de vacanta vor respecta noile prevederi incepand cu 2020.
In primul rand, se instituie Comisia pentru autorizarea unitatilor emitente de bilete de valoare. La sedintele noii Comisii vor putea participa membri desemnati de catre titularii care vor sa fie inlocuiti temporar.
In al doilea rand, in cazul in care spatiul distinct necesar producerii, depozitarii, ambalarii, rambursarii si distrugerii biletelor de valoare este asigurat prin furnizor si nu direct de catre unitatea emitenta, va trebuie specificat in contractul incheiat intre cele doua entitati private sa existe o clauza expresa care sa prevada permiterea accesului echipei de specialisti in spatiul respectiv.
Citeste si:
Teste rezolvate de matematica pentru clasele V-VIII
Evaluarea Nationala - Teste rezolvate de matematica pentru clasa a VIII-a
250 Modele Fise de Post
Cartea verde a contabilitatii
In al treilea rand, autorizatia de functionare este de doi ani, iar termenul pana la care unitatile emitente pot solicita reautorizarea este cu 45 de zile calendaristice (nu lucratoare) inainte de data expirarii autorizatiei.
In patrulea si probabil cel mai important rand, firmele emitente vor trebui sa detina la data solicitarii autorizatiei capital social sau capital de dotare, dupa caz, subscris si varsat, in cuantumul minim reglementat prin proiectul de ordin, pentru fiecare tip de bilet de valoare, astfel:
In al cincilea rand, in cazul unitatilor care detin autorizatie de functionare pentru emiterea a cel putin un tip de bilet de valoare si solicita autorizatie de functionare pentru unul sau mai multe tipuri de bilete de valoare, conditia de existenta a unei valori minime a capitalului social sau de dotare, dupa caz, subscris si varsat la data solicitarii, se considera indeplinita daca valoarea acestuia este egala cu valoarea cumulata a nivelului capitalului social prevazut de prezentul ordin pentru fiecare bilet de valoare pentru care detine si respectiv solicita autorizatie de functionare.
Finalmente, Ordinul asa cum a fost el publicat in Monitorul Oficial va fi in curand disponibil in Monitorul Juridic!
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri