Ordinul MMJS nr. 2525/2018 a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 95 din 2019, asadar avem o noua procedura de interventie in cazurile de violenta domestica in vigoare.
Interventia in cazurile de violenta domestica va fi realizata de o echipa formata din asistenti sociali sau reprezentanti ai DGASPC.
Inainte de a avansa, va reamintim ca in cazurile cu adevarat urgente politia va putea intra cu forta in resedinta unde are loc un astfel de eveniment neplacut.
Conform prevederile Ordinului MMJS nr. 2525/2018 consiliile locale si/sau judetene au responsabilitatea legala de a organiza, coordona si finanta corespunzator activitatea echipei de interventie in cazurile de violenta domestica.
Actul normativ permite autoritatilor locale sa extinda componenta echipei de interventie prin includerea unor agenti de politie locala, a unor reprezentanti ai serviciului public de asistenta medicala comunitara sau oricare alti specialisti din cadrul aparatului propriu, inclusiv voluntari.
In plus, mai pot face parte din aceasta echipa si reprezentanti ai diferitelor culte religioase reprezentative pe plan local, precum si reprezentanti ai unor asociatii sau fundatii cu activitate relevanta in domeniul violentei domestice, egalitatii de sanse intre femei si barbati, sprijinului umanitar, actiunilor in domeniul caritabil, cu care au fost incheiate acorduri de parteneriat/conventii.
Fiecare echipa va trebui sa aiba un coordonator.
Echipa de interventie va avea urmatoarele responsabilitati:
a) verifica semnalarile de violenta domestica efectuate prin intermediul liniilor telefonice ale institutiilor publice abilitate, inclusiv al liniilor telefonice de urgenta, altele decat numarul unic de urgenta la nivel national (SNUAU) – 112;
b) realizeaza evaluarea initiala a gradului de risc din perspectiva acordarii serviciilor sociale, pe baza Fisei pentru evaluarea gradului de risc si stabilirea masurilor de siguranta necesare pentru victimele violentei domestice, prevazute in anexa care face parte integranta din prezenta procedura;
Compuneri perfecte pentru clasele III-IV
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Modele de texte pentru nota 10 la Evaluarea Nationala clasa a VIII-a
c) acorda informare si consiliere victimelor violentei domestice;
d) sprijina victimele violentei domestice, prin orientarea acestora catre serviciile sociale existente pe raza localitatii/judetului, adecvate nevoilor acestora;
e) informeaza, consiliaza si orienteaza victima in ceea ce priveste masurile de protectie de care aceasta poate beneficia din partea institutiilor competente: ordin de protectie provizoriu, ordin de protectie, formularea unei plangeri penale, eliberarea unui certificat medico-legal etc.;
f) asigura masurile de protectie sociala necesare pentru victime, minori, persoane cu dizabilitati sau persoane cu nevoi speciale, vizate de ordinul de protectie provizoriu sau ordinul de protectie, si pastreaza confidentialitatea asupra identitatii acestora;
g) colaboreaza cu serviciile de asistenta medicala comunitara in situatia in care identifica probleme medicale privind victimele si/sau copiii lor;
h) realizeaza demersurile necesare pentru depasirea riscului imediat, dupa caz, acestea putand consta in:
Echipa de interventie va trebui sa se prezinte la locul evenimentului in maximum 90 de minute, daca nu este apelat serviciul de urgenta 112.
In urma realizarii unei evaluari a cazului se vor putea lua masuri specifice fiecarei situatii in parte.
Victimele pot fi gazduite temporar intr-un serviciu social existent, indiferent de domiciliul celui agresat.
Echipele de interventie in cazurile de violenta domestica au dreptul de a fi protejate de organele de ordine si sunt obligate sa mentina o comunicare deschisa cu acestea pentru a se realiza un management de caz corect.
Finalmente, echipele de interventie vor putea ajuta persoana agresata sa realizeaze un ordin de protectie provizoriu, iar autoritatile pot decide ca agresorul nu mai are dreptul pentru o anumita perioada sa se apropie de domiciliu sau de locul in care locuiau legal inainte de evenimentul nefericit.
Agresorul va putea solicita cazarea intr-un centru rezidential, in cazul in care exista locuri disponibile.
Ordinul MMJS nr. 2525/2018 aproba Procedura din 7.12.2018, asadar autoritatile locale ar fi trebuit sa ia deja deciziile necesare pentru a realiza aceste echipe de interventie la nivel local si/sau judetean.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
ARTICOLE SIMILARE
ARTICOLE SIMILARE