In sedinta de marti, 17 septembrie 2019, Guvernul adopta noi modificari pentru arhitecti prin modificarea Normelor de aplicare a Legii nr. 184/2001.
Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 184/2001 privind organizarea si exercitarea profesiei de arhitect au fost aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 932/2010, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 645/2010. Acestea sunt acum modificate de o Hotarare de Guvern care introduce noutati.
Conform Hotararii pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 184/2001, se introduc trei lucruri noi.
In primul rand, la articolul 16, dupa alineatul (4) se introduce un alineat nou, alineatul (5) cu urmatorul cuprins:
Articolul 16 din Norme stabileste ca:
(1) Ordinul Arhitectilor din Romania recunoaste titlurile de calificare ca arhitect prevazute in anexa nr. 2, eliberate de statele membre care atesta o formare care a inceput cel tarziu in decursul anului academic de referinta prevazut in respectiva anexa, chiar daca nu indeplinesc cerintele minime prevazute de directiva, dandu-le acelasi efect pe teritoriul Romaniei ca si titlurilor de calificare de arhitect eliberate de autoritatile competente din Romania in ceea ce priveste accesul la activitatile profesionale de arhitect si exercitarea acestora.
(2) Ordinul Arhitectilor din Romania recunoaste, in baza prevederilor alin. (1), certificatele autoritatilor competente ale Republicii Federale Germania care atesta echivalenta titlurilor de calificare eliberate de la 8 mai 1945 de catre autoritatile competente ale Republicii Democrate Germania cu titlurile de calificare prevazute in anexa nr. 2.
(3) Fara a aduce atingere prevederilor alin. (1), Ordinul Arhitectilor din Romania recunoaste, acordandu-le, in ceea ce priveste accesul la activitatile profesionale de arhitect si exercitarea acestora cu titlul profesional de arhitect, acelasi efect pe teritoriul Romaniei ca si titlurilor de calificare eliberate de autoritatile romane competente, certificatele eliberate pentru cetatenii statelor membre de catre statele membre care au pus in aplicare norme privind accesul la activitatile de arhitect si exercitarea acestor activitati la urmatoarele date:
a) la 1 ianuarie 1995, pentru Austria, Finlanda si Suedia;
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Proiecte Didactice pentru succesul la Titularizare sau Definitivat Educatori
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele IX-XII
Introducerea unui nou alineat, alineatul (5), mareste asadar lista studiilor de specialitate care sunt recunoscute si in Romania.
In al doilea rand, articolul 32 din Norme se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 32 - (1) Avand in vedere faptul ca exercitarea profesiei de arhitect constituie un ansamblu de activitati complexe de interes general ce contribuie la protejarea si dezvoltarea mediului si a patrimoniului natural si construit, la imbunatatirea conditiilor de viata in localitatile urbane si rurale, cetatenii statelor membre de origine sau de provenienta, precum si cetatenii statelor terte trebuie sa detina cunostintele lingvistice necesare exercitarii profesiei de arhitect in Romania, precum si sa faca dovada cunoasterii legislatiei romane necesare exercitarii dreptului de semnatura in Romania.
(2) Orice control efectuat de catre Ordinul Arhitectilor din Romania, in calitate de autoritate competenta, in vederea verificarii respectarii obligatiei de a detine cunostintele lingvistice, conform prevederilor alin. (1), se limiteaza la cunostintele lingvistice necesare exercitarii profesiei de arhitect in Romania.
(3) Controlul efectuat de catre autoritatea competenta, conform prevederilor alin. (2), se realizeaza numai in cazurile in care exista indoieli temeinice si justificate cu privire la gradul de cunoastere a limbii romane necesare exercitarii profesiei de arhitect in Romania.
(4) Cunostintele prevazute la alin. (1) nu intra in procedura de recunoastere, iar controalele prevazute la alin. (2) pot fi efectuate numai dupa recunoasterea calificarii profesionale, potrivit prevederilor legale in vigoare.
(5) Controlul lingvistic efectuat de catre autoritatea competenta trebuie sa fie proportional cu activitatea care urmeaza a fi desfasurata de arhitect si poate fi contestat la instantele judecatoresti de contencios administrativ, potrivit legii."
Asadar, controlul de cunoastere a limbii romane va fi mai riguros si mai important.
In al treilea rand, Anexa nr. 1 a Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 184/2001 va fi inlocuita cu Anexa disponibila AICI.
Finalmente, mentionam ca aceasta Hotarare transpune art. 49 alin. (1a), art. 53 si Anexa V pct. 5.7.1. din Directiva 2005/36/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 7 septembrie 2005 privind recunoasterea calificarilor profesionale, publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L, nr. 255 din 30 septembrie 2005, cu modificarile si completarile ulterioare.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
ARTICOLE SIMILARE