Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Horatius Dumbrava, a declarat ca sunt semnale potrivit carora in a doua jumatate a anului viitor vor intra in vigoare Codul de procedura civila (1 iunie), respectiv Codul Penal si Codul de Procedura penala (1 septembrie). Declaratia a fost facuta cu ocazia deschiderii anului de formare 2011-2012, la Institutul National Magistraturii.
"Asa cum bine stiti, noul Cod civil a intrat deja in vigoare. Desi pana acum au existat numeroase actiuni prin care Consiliul Superior al Magistraturii a incercat sa pregateasca sistemul pentru acest moment, recunoastem ca suntem abia la inceput. Toti magistratii trebuie sa sustina eforturile noastre prin pregatirea individuala, ca sa putem implementa, intr-adevar, un sistem de justitie nou, modern, dar mai ales eficienta"ť, a spus Dumbrava.
Varianta
Codului penal actualizat 2014
Presedintele CSM a adaugat ca spera ca data avansata in acest moment sa fie cea corecta, avand in vedere importanta deosebita a schimbarii legislatiei si a completarii reformei din justitie.
Festivitatile prilejuite de deschiderea anului de formare al auditorilor de justitie au fost conduse de directorul INM, judecatorul Octavia Spineanu – Matei. In cadrul lor au mai luat cuvantul si procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitiei, Livia Stanciu, dar si alte personalitati ale lumii juridice.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Avem o intrebare cu privire la popririle salariatilor. Daca salariile se dau in data de 15 noiembrie, iar in data de 25 a aceleiasi luni primim doua popriri pt un salariat, noi ca tert poprit suntem obligati sa viram retinerea cand am primit poprirea, sau putem sa viram in data de 15 decembrie cand dam salariille? care este termenul de plata de cand am primit poprirea?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Daca angajatorul primeste informarea de la casa de pensii referitoare la decizia de admitere privind acordarea pensiei anticipiate partiale pentru un angajat, in cat timp trebuie sa inceteze contractul de munca? Este obligatoriu ca angajatul sa prezinte si decizia de pensionare si sa faca o cerere prin care sa solicite incetarea cim la o anumita data? Angajatul poate sa solicite incetarea contractului de exemplu pesteo luna de la data in care angajatorul a fost informat de casa de pensii ca s-a...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Legat de obligatiile angajatorului in privinta formarii profesionale, care sunt posibilele sanctiuni in cazul nerespectarii tuturor prevederilor legate de formarea profesionala? Societatea are un numar mare de angajati, care desfasoara activitati diversificate, astfel ca este aproape imposibil de a realiza formarea profesionala a fiecarui angajat o data la 3 ani cum prevede Codul muncii. Care sunt posibilele consecinte legale, in cazul nerespectarii acestei obligatii? Angajatorul ar putea...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<