Capitolul I. Organizarea completurilor. inregistrarea dosarelor penale. Repartizarea cauzelor. Circuitul dosarului
Sectiunea 1. Completurile de judecata. Constituire, compunere si planificarea in sedinta
1.1. Dispozitii generale cu privire la functionarea instantelor de judecata
In cadrul curtilor de apel si al tribunalelor functioneaza sectii specializate pentru cauze penale1
In cadrul judecatoriilor, in functie de volumul de activitate, sunt infiintate sectii penale sau completuri specializate in materie penala. In cazul unor judecatorii unde functioneaza un numar mic de judecatori, completurile de judecata au competenta generala, judecand atat cauze in materie civila cat si in materie penala.
Totodata, conducerea instantelor este asigurata de presedintele instantei si, in functie de volumul de activitate si de complexitatea cauzelor, de unul sau mai multi vicepresedinti, dispozitiile regulamentare stabilind, cu titlu de exceptie, ca in cazul Curtii de Apel Bucuresti si al Tribunalului Bucuresti presedintele instantei poate fi ajutat de 1-3 vicepresedinti.
Sectiile instantelor sunt conduse de presedinti de sectie.
In cadrul fiecarei instante judecatoresti functioneaza un colegiu de conducere. Presedintele instantei este si presedintele colegiului de conducere.
Potrivit art. 19 din Regulamentul de ordine interioara al instantelor judecatoresti, prin hotarare a colegiului de conducere:
- se stabileste componenta sectiilor, in functie de volumul de activitate si complexitatea cauzelor, tinand seama si de specializarea judecatorilor;
- se propune presedintelui instantei, in raport cu natura si numarul cauzelor, infiintarea si desfiintarea completurilor specializate;
- se aproba infiintarea ori desfiintarea completurilor de judecata, altele decat completurile specializate;
- la instantele la care functioneaza mai multe sectii cu aceeasi specializare, se stabilesc pentru
fiecare an, obiectele din sistemul ECRIS corespunzatoare fiecarei sectii, tinand seama de repartizarea aleatorie echilibrata a dosarelor intre sectii;
- se stabilesc la inceputul anului compunerea completurilor de judecata, urmarindu-se asigurarea continuitatii acestora;
- se aproba parametrii de configurare a completurilor de judecata in aplicatia ECRIS, la propunerea presedintilor de sectie sau, dupa caz, a presedintelui instantei.
Cititi GHIDUL COMPLET AICI!
CSM a publicat alte doua ghiduri utile pe care le puteti accesa prin link-urile de mai jos:
Ghid practic in domeniul managementului activitatii grefierilor din parchete
Ghid practic in domeniul managementului activitatii grefierului in procesul civil
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: S.C. activeaza in domeniul fabricarii robinetilor de extractie petrol, cu un numar de 157 salariati. Categorii de meserii: frezor, lacatusi mecanici, vopsitori industriali, modelieri, etc. S.C. este in insolventa si o parte din activitate si-a modificat structura nevoilor de muncitori calificati. Societatea poate asigura la sediul sau, calificare la locul de munca? Care sunt conditiile si documentele necesare a.i. calificarea sa fie valabila si trecuta in Revisal?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Companie care are sediul in Ilfov, dar punct de lucru in Bucuresti, a obtinut in trecut delegare de competenta in Bucuresti. Care sunt pasii pentru accesarea si autorizarea accesului in Reges Online? Accesul se face cu CUI Companie sediu si apoi cum se acceseaza inregistrarile realizate pe punctul de lucru?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Raportul cu privire la neconformitati este primit in mod automat de reprezentantul legal si persoana careia i s-a delegat responsabilitatea completarii in reges? Sau trebuie solicitat din reges de catre oricare dintre cei doi mentionati mai sus?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<