Adevar sau musamalizare?
Un eveniment tot mai discutat zilele acestea este cel al accidentului provocat duminica de ministrul Transporturilor, Ludovic Orban. S-a vorbit despre un accident obisnuit din care au rezultat doar pagube materiale. La doar cateva zile de la intamplare au iesit insa la iveala detalii cu privire la veridicitatea carora parerile sunt impartite.
Astfel, in afara constatarii unui accident ce a avut ca victima o adolescenta s-a discutat mult si despre tehnica de sofat a ministrului. Se pare ca acesta are multe lipsuri in aceasta privinta avand in vedere accidentele avute in ultima perioada. De asemenea, cu scopul de afla cat mai multe informatii, jurnalistii de la diferite ziare au obtinut si marturiile parintilor victimei, conform carora: “Fata a cazut pe gheata iar leziunile provin tocmai in urma acestei cazaturi!” Dosarul este anchetat in prezent de catre procurorii Parchetului General.
La finalul editorialului de astazi va propun sa urmarim textul din lege in care se va incadra fapta ministrului daca cele afirmate mai sus se vor dovedi adevarate.
Vatamarea corporala din culpa:
1. Fapta prevazuta in art. 185 alin. 3) care a pricinuit o vatamare ce necesita pentru vindecare ingrijiri medicale mai mult de 10 zile, precum si cea prevazuta in art. 186, savarsite din culpa, se pedepsesc cu inchisoare de la o luna la 3 luni sau cu zile-amenda. Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale Proiecte Didactice pentru succesul la Titularizare sau Definitivat Educatori Modele de texte pentru nota 10 la Evaluarea Nationala clasa a VIII-a Compuneri perfecte pentru clasele III-IV
2. Daca fapta a avut vreuna din urmarile prevazute in art. 187 alin. 1) sau 2), pedeapsa este inchisoarea de la 3 luni la un an sau zile-amenda.
3. Cand savarsirea faptei prevazute in alin. 1) este urmarea nerespectarii dispozitiilor legale sau a masurilor de prevedere pentru exercitiul unei profesii sau meserii ori pentru indeplinirea unei anumite activitati, pedeapsa este inchisoarea de la 6 luni la un an sau zile-amenda.
4. Fapta prevazuta in alin. 2), daca este urmarea nerespectarii dispozitiilor legale sau a masurilor de prevedere aratate in alin. 3), se pedepseste cu inchisoare stricta de la un an la 3 ani sau zile-amenda.
5. Daca faptele prevazute in alin. 3) si 4) sunt savarsite de catre o persoana care se afla in stare de ebrietate, pedeapsa este inchisoarea stricta de la un an la 3 ani sau zile-amenda, in cazul alin. 3), si inchisoarea stricta de la un an la 5 ani, in cazul alin. 4).
6. Pentru faptele prevazute in alin. 1)-4), actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate. Impacarea partilor inlatura raspunderea penala.
Valentin Pulbere
Consilier Juridic
Administrator:
www.e-juridic.ro
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri