Judecatorul Adrian Bordea a fost delegat, joi, de Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) sa ocupe interimar functia de presedinte al Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ).
Functia de presedinte al instantei supreme a ramas vacanta din 15 septembrie 2009 ca urmare a pensionarii lui Nicolae Popa, iar interimatul sefiei ICCJ a fost asigurat de Lidia Barbulescu, delegarea acesteia expirand in 15 septembrie.
Adrian Bordea a declarat joi, in cadrul sedintei CSM, ca a ajuns in acest post intr-un moment de criza.
In 11 martie, Sectia pentru judecatori a CSM a decis sa prelungeasca delegarea judecatoarei Lidia Barbulescu in functia de presedinte al Inaltei Curti de Casatie si Justitie pana la numirea de catre seful statului a noului sef al acestei institutii, dar nu mai mult de sase luni.
Aceasta a fost propusa sa conduca instanta suprema, ca urmare a pensionarii lui Nicolae Popa.
Presedintele instantei supreme, Nicolae Popa, a formulat o cerere catre CSM pentru a o delega pe Lidia Barbulescu in perioada interimatului la conducerea ICCJ, devenind reprezentanta puterii judecatoresti
Dupa pensionarea judecatorului Nicolae Popa, a fost declansata procedura de desemnare a noului sef al ICCJ.
Prima propunere a CSM pentru sefia CSM a fost Lidia Barbulescu, insa candidatura acesteia a fost respinsa de Traian Basescu, iar astfel, procedura de depunere a candidaturilor pentru functia de presedinte al ICCJ a fost reluata.
In 25 februarie, Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii a decis, cu majoritate de voturi, sa propuna sefului statului numirea judecatoarei Livia Doina Stanciu in functia de presedinte al Inaltei Curti, dar, pana in prezent, presedintele nu s-a pronuntat asupra propunerii CSM.
Modele de texte pentru nota 10 la Evaluarea Nationala clasa a VIII-a
Teste distractive pentru clasa pregatitoare
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele V-VIII
Potrivit legii, "presedintele, vicepresedintele si presedintii de sectii ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie sunt numiti de presedintele Romaniei, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii, dintre judecatorii Inaltei Curti care au functionat la aceasta instanta cel putin doi ani".
Numirea in functia de presedinte al ICCJ se face pe o perioada de trei ani, cu posibilitatea reinvestirii o singura data.
Presedintele Traian Basescu a atras atentia pe 11 septembrie 2009 ca interimatul la ICCJ, pe care l-a propus CSM, ca urmare a pensionarii judecatorului Nicolae Popa, este la limita legii.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri