Catre CONSILIUL NAŢIONAL AL AUDIOVIZUALULUI
In atentia domnului Rasvan POPESCU – presedinte
Domnule presedinte,
Supun atentiei dumneavoastra situatia constatata in legatura cu aparitia pe unele posturi de televiziune a unor inregistrari ale declaratiilor sustinute in fata instantei de catre inculpatului Sorin Ovidiu Vantu, cu ocazia judecarii recursului impotriva arestarii preventive, in dosarul avand ca obiect savarsirea infractiunilor de delapidare si spalare a banilor.
Astfel, incepand cu data de 14.11.2011, PRO TV, Antena 1, Antena 3, Realitatea TV si alte posturi de televiziune din Romania au prezentat, in cadrul programelor de stiri, precum si in cadrul unor dezbateri tematice, inregistrari ale declaratiei domnului Sorin Ovidiu Vantu prin care acesta aduce grave atingeri imaginii justitiei si corpului magistratilor romani, cu consecinta afectarii independentei intregului sistem judiciar.
In raport cu scopul si continutul reglementat al programelor audiovizuale, facem urmatoarele precizari:
1. Limbajul folosit, precum si mesajul construit de domnului Vantu „...daca nu voi fi eliberat in aceasta seara voi lua justitia in propriile maini (....) procurori rau intentionati sau idioti.....”, propagat prin intermediul audiovizualului, incalca grav art. 30, pct. (6) din Constitutia Romaniei (Art. 30 - Libertatea de exprimare pct. (6) Libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viata particulara a persoanei si nici dreptul la propria imagine).
2. Notorietatea persoanei ce a facut aceste afirmatii poate fi asociata cu intentia de intimidare a magistratilor, de creare si impunere a unei presiuni indirecte si subiective asupra acestora, reprezentand o agresiune/atingere la independenta justitiei.
3. Transmiterea si reluarea in numeroase programe televizate a sustinerilor domnului Vantu sunt de natura sa dezvolte in randul opiniei publice atitudini si conduite neconforme spiritului si literei Constitutiei romane prin promovarea unor manifestari care exced cadrului constitutional privind libertatea de expresie si limitele acesteia. Mai mult, acestea creeaza un potential de degradare a imaginii institutiilor statului ale caror reprezentanti sunt obiectul agresiunilor verbale.
4. Conventia Drepturilor Omului statueaza dreptul la libera exprimare, dreptul la libera informare a opiniei publice, recunoscand insa, si limitele obiective ale acestora. In acest sens au fost si deciziile privind cazurile deduse judecatii CEDO, provenind din diverse State Membre UE.
In considerarea acestor elemente, va adresez rugamintea de a analiza aspectele semnalate raportat la prevederile Legii nr. 504/2002 a audiovizualului si a Deciziei nr. 220 din 24 februarie 2011 privind Codul de reglementare a continutului audiovizual.
Ne exprimam disponibilitatea de a conlucra in vederea identificarii pentru viitor a unor solutii de completare a reglementarilor in concordanta cu prevederile constitutionale, a dreptului comunitar si a deciziilor CEDO in materie.