Legea nr. 61/1991 pentru sanctionarea faptelor de incalcare a unor norme de convietuire sociala, a ordinii si linistii publice, republicata a fost supusa la noi modificari de interes pentru toti romanii si cei care viziteaza tara noastra.
Proiectul de modificare pentru Legea ordinii si sigurantei publice a fost initiat de catre Carmen Dan si Florin Iordache la sfarsitul lunii martie 2019. Modificarile propuse au fost deja adoptate tacit de catre Senat, Camera Deputatilor avand rol decizional asupra acestui proiect.
In timp ce in Senat procedura de urgenta a fost aprobata de Biroul Permanent, in Camera Deputatilor proiectul nu a primit aceasta facilitate pentru a fi dezbatut si aprobat mai repede.
Noile modificari sunt:
- Nu mai constituie contraventie "lezarea demnitatii si onoarei institutiilor publice";
- Constituie contraventie "refuzul unei persoane de a da relatii pentru stabilirea identitatii sale sau de a se prezenta la sediul politiei, la cererea ori la invitatia justificata a organelor de urmarire penala sau a organelor de ordine publica, aflate in exercitarea atributiilor de serviciu";
- Amenda pentru contraventia mentionata anterior va fi cuprinsa intre 100 si 500 de lei;
- Organizarea de petreceri cu caracter privat si utilizarea de aparatura muzicala la intensitate de natura a tulbura linistea locuitorilor, in corturi, alte amenajari sau in spatiu neacoperit, situate in perimetrul apropiat imobilelor cu destinatia de locuinte sau cu caracter social, in mediul urban se pedepseste cu amenzi cuprinse intre 2000 si 3000 de lei;
- Repetarea intr-un interval de 24 de ore a comiterii de fapte, acte, gesturi obsecene, injurii impotriva persoanelor sau a bunurilor acestora se pedepsete cu amenda de la 500 pana la 6000 de lei, in functie de fapta.
In momentul de fata se asteapta un aviz de la Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT). Termenul limita pentru primirea acestuia este luna septembrie.
Guvernul sustine aceste modificari pentru Legea ordinii si sigurantei publice.
Nota! Aceste modificari fac parte dintr-o ampla initiativa legislativa.
Proiectul de lege poate fi descarcat in format .PDF dand click AICI!
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un medic al unitatii noastre angajat prin concurs cu norma intreaga la Comp. Pneumologie a fost angajat si pe stare de alerta fara concurs cu ½ norma pe post vacant la Dispensarul TBC din unitate, pe aceeasi functie: medic primar pneumologie, contractul individual de munca in acest caz expira la data de 07.06.2022. Intre timp postul de medic primar pneumologie de la Disp. TBC a fost scos la concurs dar nu s-a prezentat nimeni. In a cest caz am dori sa stim daca medicul respectiv...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Intentionam sa incheiem un act aditional de detasare transnationala cu salariatii societatii noastre angajati ca si conducatori auto transport rutier de marfuri COR 833201 dar contabila firmei ne-a informat ca nu va putea inregistra un astfel de act aditional in Revisal deoarece nu exista sectiunea detasare transnationala ci doar sectiunea detasare. Mentionam faptul ca avem ca si baza legala art. 5 alin. 2 lit. a din Legea nr. 16/2017 detasarea salariatului se face in baza unui contract cu...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa imi spuneti de cand este obligatorie fisa de post? In perioada 1992-1998 era obligatorie? Daca da, care era perioada de arhivare la vremea respectiva? Daca un fost salariat o cere si nu o avem in arhiva, exista ceva sanctiuni?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<