Vanzarea sau oferirea gratuita de bauturi alcoolice minorilor va fi pedepsita cu amenda de pana la 6.000 de lei si, in ultima instanta, cu inchiderea magazinului.
Un nou proiect de lege inaintat pentru dezbatere la Senat stabileste ca vanzarea bauturilor alcoolice minorilor va fi interzisa si pedepsita cu o amenda de pana la 6.000 de lei. In cazul in care se constata ca abaterea continua, atunci magazinul va fi inchis temporar. In ultima instanta, autorizatia de functionare va fi retrasa complet.
"Dragi prieteni, am luat decizia de a depune o initiativa legislativa prin care se interzice vanzarea de alcool catre persoanele minore din toata Romania. (...) Va spun acest lucru din doua perspective. Unu, acum cateva zile fiind la cumparaturi intr-un supermarket, in fata mea, la casa de marcat, doi copilasi au cumparat o sticla de alcool.
Doi, sunt parinte de copil minor si ma pun in locul acelor parinti care ar fi putut afla ca copiii lor sunt intr-o astfel de situatie", a declarat initiatorul Gigel Stirbu.
In expunerea de motive atasata proiectului de lege se arata ca "aceasta initiativa vine la propunerea asociatiei Berarii Romaniei".
"In ceea ce priveste consumul de alcool in randul minorilor, studiile derulate pe acest segment indica nevoia de interventie prin informare si educare in intervalul 15-16 ani, interval de varsta considerat ca fiind o etapa critica a dezvoltarii adolescentului, cu un grad de risc mai mare in relatie cu alcoolul decat in perioadele ulterioare de dezvoltare", se mai precizeaza in expunere.
Proiectul de lege introduce urmatoarele modificari:
Aceste noutati sunt introduse in Legea nr. 61/1991 pentru sanctionarea faptelor de incalcare a unor norme de convietuire sociala, a ordinii si linistii publice.
Initiativa legislativa apartine deputatului liberal Gigel Stirbu si a primit sustinere din partea urmatorilor parlamentari: Achitei Vasile-Cristian, Alexe Costel, Andronache Gabriel, Ardelean Ben-Oni, Balan Ioan, Bodea Marius, Bode Lucian Nicolae, Bumb Sorin-Ioan, Calista Mara-Daniela, Chereches Florica, Cozmanciuc Corneliu-Mugurel, Culeafa Mihai, Cupsa Ioan, Dobre Victor Paul, Gheorghe Andrei Daniel, Gheorghe Tinel, Gheorghiu Bogdan, Ghilea Gavrila, Giugea Nicolae, Gudu Vasile, Heius Lucian-Ovidiu, Ionita Antoneta, Leoreanu Laurentiu-Dan, Lungu Tudorita, Mares Mara, Mihalescul Dumitru, Moldovan Sorin-Dan, Neagu Nicolae, Oprea Dumitru, Popescu Pavel, Preda Cezar-Florin, Predoiu Marian-Catalin, Prisca Razvan Sorin, Romanescu Cristinel, Roman Florin-Claudiu, Saftoiu Ana Adriana, Sighiartau Robert-Ionatan, Sitterli Ovidiu-Ioan, Stamatian Vasile-Florin, Stroe Ionut-Marian, Siscu George, Stefan Ion, Stirbu Gigel-Sorinel, Varga Glad-Aurel, Varga Vasile, Grosaru Andi-Gabriel, Popescu Mariana-Venera, Harau Eleonora-Carmen.
250 Modele Fise de Post
Compuneri perfecte pentru clasele III-IV
Cartea verde a contabilitatii
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele IX-XII
Procedura de urgenta nu a fost solicitata.
Senatul dezbate proiectul in prima etapa, asadar deputatii vor avea votul decizional.
Atentie! Aceste prevederi nu se aplica inca. Pentru a intra in vigoare este nevoie de votul senatorilor, al deputatilor, de promulgarea presedintelui Romaniei si de publicarea in Monitorul Oficial.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri