Judecatoriile in raza carora sunt puse camere de supraveghere pentru verificarea rovignetelor sunt sufocate de plangerile contravenientilor.
Numai la judecatoria Brezoi, din judetul Valcea, sunt inregistrate in acest moment in jur de 3300 de astfel de plangeri. Asta in conditiile in care cei patru judecatori de acolo au avut de judecat, pe intreaga perioada a anului trecut, putin peste 2000 de dosare.
De cand insa in zona a fost instalata o camera pentru controlul rovignetelor, numarul de dosare aproape ca s-a triplat. „ Problema cu plangerile contraventionale e strigenta. Trebuie sa se gaseasca o solutie. Cred ca ar fi bine ca plangerile sa poata fi facute la domiciliul contravenientului, sa se modifice competenta teritoriala. Astfel, s-ar imparti in mod unitar in toata tara,” e de parere Oana Butoeru, judecator la Brezoi.
Amenzile curg pe banda rulanta, ca urmare a instalarii camerelor de supraveghere de pe drumurile nationale, si dureaza chiar si sase luni pana ca acestea sa ajunga la domiciliul soferilor. „Saptamana asta am judecat o plangere contraventionala impotriva a 42 de incalcari la regimul rutier privind rovigneta. Nu cred ca e normal sa afli atat de tarziu ca esti amendat”, a adaugat judecatoarea.
Greseli la completarea rovignetelor
Problema creeaza adevarate dezbateri printre judecatori, care atrag atentia Companiei nationale de autostrazi ca majoritatea contravenientilor au dreptate.
„Descopar din ce in ce mai des, in astfel de dosare, ca cei de la benzinarii, care dau rovignete, mai gresesc cate o cifra. De exemplu, scriu „O” in loc de zero. Sau nu scriu corect indicativul judetului. Din aceste cauze se intampla ca la registrul de la politie sa nu apara ca detin rovigneta unii soferi care au platit pentru ea,” spune Oana Butoeru.
Aceleasi probleme sunt intalnite si la judecatoria Cornetu, Buzau, Alexandria si Deva, unde mii si mii de plangeri stau pe masa judecatorilor si asteapta rezolvarea.
Problema a fost adusa in atentia a doi membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, judecatorii Mona Pivniceru si Marius Tudose, care au mers, saptamana asta, la toate judecatoriile din judetul Valcea, dar si la Tribunalul Valcea, pentru a afla care sunt problemele judecatorilor si cum pot fi ele indreptate.
Membrii CSM urmeaza sa intocmeasca un raport pentru a-l prezenta plenului, care va incerca sa le rezolve.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Avem urmatoarea situatie: la depunerea dosarului de recuperare a concediilor medicale avem lipsa 2 medicale pierdute. Ca solutionare, vrem sa stim, daca cele doua medicale vor fi duse in copie la medicul emitent si completate de acesta cu ,,Duplicat,,, parafa si semnatura, putem depune dosarul pentru recuperare fara a intampina probleme?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem urmatoarea speta: Asupra venitului salarial unui angajat exista 4 decizii de executare silita. Toate cele 4 titluri executorii sunt dispuse de catre executori judecatoresti si reprezinta credite bancare. Credit 1= sold de retinut 1000 lei Credit 2= sold de retinut 5000 lei Credit 3 = sold de retinut 7000 lei Credit 4= sold de retinut 8000 lei Va rugam sa ne spuneti care este varianta corecta de calcul a retinerilor din salariu. 1.In cazul in care exista doua sau mai multe titluri executorii...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Este specificat in CIM, la obligatiile angajatorilor: "sa informeze salariatul cu privire la obligatia de a adera la un fond de pensii administrat privat, in conditiile legii". As dori un model de document cu toate detaliile obligatorii care trebuie sa existe privind aceasta informare. Sau am putea sa inseram un paragraf in Minuta de informare privind acest aspect? Daca da, va rog, sa imi spuneti exact ce informatii trebuie sa contina pt a fii conform legii.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<