Initiatorul a retras proiectul de lege, asadar bancile nu vor mai fi obligate sa realizeze conversia creditelor in lei. Situatia aceasta nefasta pentru consumatori dateaza inca din 2014.
Conform proiectului de lege, romanii care voiau sa obtina un credit nou de la o banca sau un IFN ar fi beneficiat de limitarea dobanzilor foarte mari, iar persoanele fizice cu resedinta in Romania nu ar mai fi avut posibilitatea sa obtina imprumuturi in alte monede decat leul romanesc. Masura aceasta a fost propusa dupa ce BNR deja a stabilit inca din 2018 unele limite. Asadar, in prezent nu te poti imprumuta la peste 40% din valoarea venitului tau net lunar in lei. Daca ai venituri in valuta, atunci te poti imprumuta la maximum 20% din ceea ce obtii lunar. Pe scurt, BNR a limitat gradul de indatorare la 40% din venitul net in lei si la 20% pentru venitul net in valuta al unei persoane fizice.
Initiativa legislativa privind protectia consumatorilor impotriva cametei si a altor forme de abuz de putere economica a fost inregistrata in luna mai pentru dezbatere la Senat in luna mai, insa cel care l-a realizat s-a hotarat sa renunte la a-l mai promova in fata colegilor sai din Parlament.
Proiectul de act normativ stabilea cateva obligatii importante pentru banci, iar cei cu imprumuturi puteau primi o gura de aer. Consultand propunerea aflam ca, la cerere, bancile trebuiau sa ofere conversia creditului in lei sau in valuta in care cel imprumutat isi obtine majoritatea veniturilor. Aceasta conversie s-ar fi facut "la cursul de schimb din data incheierii sau a perfectarii contractului, plus o variatie maxima de 20% fata de acest curs".
E-Juridic a oferit detalii complete despre acest proiect aici: Lege pentru plafonarea dobanzilor si conversia creditelor in valuta la cursul initial.
Acum, insa, toate aceste prevederi care ar fi fost extrem de utile pentru unii consumatori nu se vor mai regasi intr-un act normativ. Retragerea proiectului de lege a fost consemnata oficial in sedinta senatorilor de luni, 10 septembrie.
Inca din 2014 a existat o incercare de a-i ajuta pe cei cu credite in valuta si care acum se afla in imposibilitate de plata sau nu-si permit sa acopere normal ratele ramase. Guvernul avizase in toamna anului 2014 o initiativa legislativa care forta entitatile financiare sa realizeze conversia creditelor in lei la cursul din ziua conversiei. Proiectul de lege fusese adoptat de Senat in luna iulie 2014, asadar deputatii trebuiau sa isi mai dea acordul.
"Consumatorii de credite din Romania, care au contractat credite in monede straine, spre exemplu, in franci elvetieni, au trecut printr-un adevarat cosmar din cauza fluctuatiilor cursului de schimb valutar. Ratele au crescut exponential, astfel incat multi romani au ajuns deja in incapacitate de plata, fiind astfel supusi riscului executarilor silite. Calvarul acesta trebuia sa ia sfarsit", spunea Ana Birchall, initiatoarea proiectului de lege.
Forma actului de acum 5 ani stabilea ca un credit contractat intr-o moneda straina trebuia sa precizeze clar ca, la momentul incheierii contractului, consumatorul are dreptul de a putea face conversia creditului intr-o moneda straina. Totodata, banca sau IFN-ul ar fi trebuit sa avertizeze imprumutatul cu privire la cazurile in care valoarea cuantumului total platibil care ramane de rambursat sau al ratelor periodice variaza cu mai mult de 20% in raport cu valoarea la care s-ar aplica cursul de schimb de la momentul incheierii contractului intre moneda contractului de credit si moneda nationala.
Cel mai interesant lucru, insa, era ca aceste prevederi urmau sa se aplice si contractelor de credit in derulare. Daca bancile refuzau sa puna in practica conversia creditelor in lei, atunci erau pasibile de amenzi cuprinse intre 20.000 si 100.000 de lei.
Culegere pentru invatarea limbii engleze - Fise de lucru practice Clasele 0-IV
Teste rezolvate de matematica pentru clasele V-VIII
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele IX-XII
Proiectul de lege care modifica OUG nr. 50/2010 a fost adoptat de deputati prin vot decizional, cu respectarea a catorva dintre observatiile date de Guvernul Romaniei de atunci. Pe 24 octombrie 2016 a fost trimis la presedintele Romaniei pentru promulgare, insa pe 25 octombrie 2016 a fost inaintata o sesizare la CCR semnata de premierul Dacian Ciolos.
In 2017, CCR decide ca proiectul de lege este neconstitutional.
In 2018, initiativa este respinsa definitiv de Camera Deputatilor, dupa ce si senatorii o respinsesera in septembrie 2017. Asadar, a incetat sa mai existe si prevederile sale nu s-au mai aplicat.
Ramane de vazut daca va aparea o noua incercare pentru conversia creditelor in lei.
OUG nr. 52/2016 stabileste ca cei care contracteaza credite intr-o alta moneda decat cea nationala au posibilitatea de a solicita conversia intr-o alta moneda in orice moment.
"Creditorul se asigura ca, in cazul in care un contract de credit se refera la un imprumut in valuta, contractul prevede dreptul consumatorului de a putea face conversia, oricand pe parcursul relatiei contractuale, contractul de credit intr-o moneda alternativa. Pentru a beneficia de acest drept, consumatorul depune o cerere scrisa", se stipuleaza in OUG nr. 52/2016.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri