Copiii care merg la concursuri in strainatate s-ar putea sa nu mai aiba, in curand, nevoie de declaratiile legalizate la notar din partea parintilor. Un Proiect de lege in acest sens se gaseste inregistrat la Senat.
"Intampinam o situatie neobisnuita cu privire la demersurile care trebuie intreprinse atunci cand familia unui copil care trebuie sa participe la un concurs scolar interational este nevoita sa le faca....Conform legii in vigoare, parintii trebuie sa faca o declaratie notariala pentru ca minorul in cauza sa poata trece granita. Aceasta, cu toate ca respectivul copil beneficiaza si de declaratia directorului scolii si a profesorului insotitor.
Potrivit alin. (7) al articolului 30, declaratiile parintilor trebuie redactate in doua exemplare si sa fie autentificate in tara de notarul public, iar, in strainatate, demisiunile diplomatice sau oficiile consulare ale Romaniei ori, daca au fost date in fata autoritatilor straine, sa indeplineasca conditiile de supralegalizare prevazute de lege sau sa aiba aplicata apostila conform Conventiei cu privire la suprimarea cerintei supralegalizarii actelor oficiale straine, adoptata la Haga la 5 octombrie 1961, la care Romania a ad erat prin Ordonanta Guvemului nr.66/1999, aprobata prin Legea nr. 52/2000, cu modi?carile ulterioare", se explica in prezentarea Proiectului de Lege.
"Din pacate, s-a constatat in timp ca foarte multi parinti ai copiilor care au capacitati intelectuale peste medie nu detin si posibilitatea financiara de a achita valoarea declaratiei notariale, cu atat mai mult cu cat aceasta trebuie facuta de catre ambii parinti. In consecinta, propun interventia legislativa in vederea modificarii Legii nr.248/2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate, in sensul ca insotitorii minorilor care se deplaseaza pentru studii sau concursuri o?ciale sa prezinte documentele oficiale corespunzatoare, din care sa rezulte perioada si statul sau statele in care se vor desfasura aceste studii sau concursuri, fara a mai exista acordul ambilor parinti, al celuilalt parinte, al parintelui supravietuitor sau al reprezentantului legal", este concluzia Proiectului de Lege.
Deocamdata, acest Proiect de lege, Lege pentru modificarea lit.b) alin. (3) al art.30 din Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate, a fost inregistrat la Senat si asteapta sa intre in dezbatere. El a primit aviz favorabil din partea Comisiei Legislative.
Initiatorii sunt Fodoreanu Sorin - senator PD-L; Francu Emilian Valentin - senator PNL; Frunda György - senator UDMR; Iordanescu Anghel - senator Independent; Lazar Sorin Constantin - senator PSD
CLICK AICI PENTRU DETALIILE PROIECTULUI DE LEGE
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Administratorul doreste sa schimbe sistemul de evidenta/pontaj privind prezenta angajatilor la locul de munca. Este vorba de un sistem inchis, o tableta pe care angajatul va semna la intrarea in incinta societatii, in acelasi timp se va face si o poza a angajatului; la fel se va intampla la iesirea din unitate a angajatului la sfarsitul programului de lucru. Informatiile mentionate se vor pastra pana la sfarsitul lunii sau cel mult 2 saptamani dupa, cand persoana desemnata cu centralizarea si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<