Senatorul Corneliu Grosu a initiat un proiect de lege pentru abrogarea art. 36 din Legea concurentei nr. 21/1996.
„1. Conform prevederilor art. 36 din Legea Concurentei nr. 21/1996, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, inspectorilor de concurenta le sunt atribuite drepturi care, potrivit prevederilor art. 207, si urm. C.p.pen. revin organelor de urmarire penala, in legatura cu efectuarea perchezitiei domiciliare, fara ca ei sa face parte din randul acestor organe, conform art. 201, coroborat cu art. 208 C.p.pen.
2. Potrivit prevederilor art. 100 alin. (3) si (4) C.p.pen., perchezitia domiciliara poate fi dispusa, in cursul urmaririi penale, de catre judecator, prin incheiere motivata, la cererea procurorului, in camera de consiliu, fara citarea partilor, cu participarea obligatorie a acestuia din urma.
Confrom prevederilor art. 201, alin (1) C.p.pen., urmarirea penala se efectueaza de catre procurori si de catre organele de cercetare penala, legea intelegand, potrivit prevederilor alin. (2) al acestui articol, doar organele de cercetare ale politiei si organele de cercetare speciale. Dintre acestea, organele de cercetare penala speciale sunt enumerate limitativ la art. 208 C.p.pen., nefiind incluse in randul lor si inspectorii de concurenta.
Normele mai sus enuntate sunt valabile atat in privinta domiciliului persoanelor fizice, cat si in privinta sediilor persoanelor juridice, cu exceptiile limitativ reglementate.
Prin urmare, textul propus pentru art. 36 alin. (1) contravine prevederilor Codului de procedura penala.
3. Regulile mai sus enuntate au caracter imperativ, intrucat constituie exceptii de la principiul inviolabilitatii domiciliului, prevazut la art. 27 din Constitutia Romaniei, republicata, motiv pentru care nu pot fi completate prin legi speciale.
4. Astfel de norme pot fi atacate ca fiind neconstitutionale si declarate ca atare de catre Curtea Constitutionala a Romaniei”, a scris initiatorul in expunerea de motive.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am avut o Intreprindere Individuala intre perioada 01.08.2023 si 30.08.2024. Pentru anul 2023 am realizat venituri impozabile in valoare de 28.000, iar pentru anul 2024 37.000. Pentru anul 2023 am platit numai impozit si sanatate, si pentru 2024 tot impozit si sanatate. CAS-ul ar fi trebuit platit in situatia de fata, tinund cont, ca nici un an nu a fost intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un nr. de 10 angajati cu contract de munca pe perioada nedeterminata care beneficiau de indemnizatie de somaj atunci cand au fost angajati. Nu s-a incheiat conventie cu AJOFM pentru ca angajatorul sa beneficieze de subventionarea locurilor de munca. Din cauza unor dificultati financiare s-a decis incetarea contractelor angajatilor aflati in perioada de proba cu art. 31 alin. 3. Va rog sa imi spuneti in baza caror prevederi legale refuza AJOFM reluarea platii indemnizatiei de somaj...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<