Anularea casatoriei este diferita de divort, desi in ambele proceduri se ajunge la acelasi deznodamant: separarea legala a sotilor. Spre deosebire de divort, nulitatea casatoriei poate fi constatata doar in instanta, din motive existente anterior sau concomitent incheierii casatoriei.
In Codul Civil, nulitatea casatoriei intervine ca sanctiune a nerespectarii unora dintre cerintele prevazute de lege cu privire la incheierea casatoriei. Casatoria poate fi declarata nula numai prin hotarare judecatoreasca, iar nulitatea produce efecte nu numai pentru viitor, ci si pentru trecut. Practic, casatoria se considera ca si cum nu s-ar fi incheiat.
NOU! Lucrarea Enciclopedia Juridica - Ghid practic de Legislatie si Spete rezolvate! are pret redus de BLACK FRIDAY 2022. Atentie, stoc limitat! ...click pentru detalii si comenzi<<
Conform Art. 301 din Codul Civil, anularea casatoriei poate fi ceruta in termen de 6 luni.
Conditii pentru anularea casatoriei
In anumite cazuri, nerespectarea dispozitiilor legale privind incheierea casatoriei este sanctionata cu nulitatea absoluta, cum ar fi:
- lipsa consimtamantului;
- casatoria intre persoane de acelasi sex;
- incheierea unei noi casatorii de catre persoana casatorita;
- incheierea casatoriei intre rudele in linie dreapta sau colaterala pana la gradul patru;
- casatoria incheiata de alienatul ori debilul mintal;
- casatoria incheiata in lipsa consimtamantului viitorilor soti, ori cand acesta nu a fost exprimat cu respectarea conditiilor de forma;
- casatoria incheiata de minorul care nu a implinit 16 ani;
- casatoria incheiata in alte scopuri decat acela de a intemeia o familie.
Nulitatea relativa a casatoriei intervine:
- in cazul casatoriei minorului de 16 ani atunci cand este incheiata in temeiul unui aviz medical, insa nu exista incuviintarile parintilor/incuviintarea parintelui care exercita autoritatea parinteasca sau autorizarea persoanei care exercita drepturile parintesti;
- in cazul viciilor de consimtamant: eroarea (asupra identitatii fizice a celuilalt sot), dolul si violenta;
- in cazul casatoriei incheiata de persoana lipsita vremelnic de discernamant;
- in cazul casatoriei intre tutore si persoana minora aflata sub tutela sa.
Efectele juridice ale anularii casatoriei
Sotul de buna-credinta la incheierea unei casatorii nule sau anulate pastreaza, pana la data cand hotararea judecatoreasca ramane definitiva, situatia unui sot dintr-o casatorie valabila, iar raporturile patrimoniale dintre fostii soti sunt supuse, prin asemanare, dispozitiilor privitoare la divort.
Nulitatea casatoriei nu are niciun efect in privinta copiilor, care pastreaza situatia de copii din casatorie, iar, in ceea ce priveste drepturile si obligatiile dintre parinti si copii, se aplica, prin asemanare, dispozitiile privitoare la divort.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Avand in vedere ca HG 295 din 31.03.2025, cu privire la Registrul General de Evidenta a salatiatilor, aduce modificari la HG 905/2017, cea din urma fiind valabila pana la 30.09.2025, pot fi aplicate in continuare prevederile din Hotararea 905? Fac referire in mod special la transmiterea suspendarilor in caz de incapacitate de munca, conf art. 5 lit. e din HG 295. As aprecia sa ne dati o lamurire cu privire la tipul de certificate medicale la care face referire legiuitorul un numar minim de zile...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O salariata a obtinut venituri in urmatoarea perioada: - Contract de munca: martie 2023 - iunie 2023 - venituri din salarii - Contract de mandat pentru administrator: iunie - iulie 2024 - Contract de munca: august 2024 - prezent Copilul s-a nascut in luna martie 2025. Indeplineste conditiile pentru a primi indemnizatie pentru cresterea copilului?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<