Un angajat care a solicitat la angajare (in urma cu 1 an) sa-si incadreze sotia ca si coasigurat pentru a beneficia de asig medicale deoarece nu avea venituri.
Zilele trecute i-am solicitat o adev.de la finante pentru a-i reactualiza statutul sotiei de coasigurat ,din care sa rezulte ca nu are venit ,dar surpriza in adeverinta apare astfel,un venit din transfer propr.imobiliare din patrimoniul personal in data de 30.07.2013-venit din instrainare bunuri realizat 13700 ron impozi 274 ron .Mentionez ca sotul si coasiguratul (sotia )au completat si semnat documentele cu privire la orce modificare a venitului si obligatia de a ne aduce la cunostinta ,in momentul angajarii ,dar au uitat .
Cum sa procez acum ?
Se considera cumva un venit ocazional si acest lucru nu influenteaza statul ei de coasigurat? SAU trebuie sa o scot de la sot din intretinere si pentru cat timp ,cand poate fi adugata din nou ca si coasigurat??
Raspuns:
Art. 213 alin. (1) lit. b) teza a doua din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii stabileste ca beneficiaza de asigurare, fara plata contributiei sotul, sotia si parintii fara venituri proprii, aflati in intretinerea unei persoane asigurate.
Pentru a beneficia de asigurare fara plata contributiei in calitate de coasigurat, sotia salariatului trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
- sa nu aiba venituri proprii;
- sa se afle in intretinerea salariatului.
Documentele necesare sunt stabilite la art. 20 alin. (1) lit. d) din Norma metodologica privind stabilirea documentelor justificative pentru dobandirea calitatii de asigurat, respectiv de asigurat fara plata contributiei, precum si pentru aplicarea masurilor de executare silita pentru incasarea sumelor datorate Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate (FNUASS) aprobata prin OCNAS 617/2007, dupa cum urmeaza:
-documente care sa ateste casatoria cu persoana asigurata;
- declaratie pe propria raspundere a sotiei din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri proprii;
- declaratie pe propria raspundere a salariatului prin care acesta declara ca are in intretinere persoana respectiva;
Asadar, coasiguratii se inscriu in declaratia 112 in baza celor doua declaratii pe proprie raspundere. Solicitarea adeverintei de la administratia financiara, in unele cazuri, nu face decat sa complice situatia.
Daca totusi ati solicitat-o si aveti o dovada a obtinerii de venituri apreciem ca sotia nu are calitatea de coasigurat in luna in care a obtinut venituri sens in care va trebui sa rectificati declaratia 112 din luna respectiva.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: O societate doreste sa angajeze o persoana care are atat cetatenie romana, cat si moldoveana, care sa lucreze in regim de telemunca de la domiciliul sau din Republica Moldova. Firma are sediul in Romania, nu are punct de lucru in Republica Moldova. In baza acordului de evitare a dublei impuneri dintre Romania si Republica Moldova, inteleg ca pentru perioada de pana la 183 de zile taxele si impozitele se retin si vireaza in Romania. Avand in vedere ca se vor depasi cele 183 de zile, ne puteti...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: S.C. are salariati care obtin diurna in urma deplasarilor. Aceasta este de 150 lei /zi cu parte diurna deductibila care nu se introduce in statul de salarii ct.625 si parte diurna nedeductibila care se impoziteaza cu cas, cass, impozit si cam, care este inclusa in statul de salarii. ct.4282. Ce valoare se trece In declaratia 112, la anexa E, venit neimpozabil - delegare: - partea de diurna deductibila sau cea nedeductibila la care se aplica taxele?; - cu ce document se poate verifica daca au...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa ne explicati la ce se refera acea perioada de 3 luni specificata la art. 148 alin. 2 si alin. 3 din Codul muncii? Angajatorul poate sa efectueze o programare de concediu de odihna colectiva in luna august si alta in luna decembrie?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<