Plangerea este un mijloc procedural prin care persoanele interesate, in cazurile admise de lege, ataca unele acte intocmite de organe ale statului, solicitand organelor competente sa le anuleze ori sa le modifice.
Ordonanta Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, cat si alte acte normative, prevad ca “impotriva procesului verbal de constatare a contraventiei si de aplicare a sanctiunii se poate face plangere in termen de 15 zile de la data inmanarii sau comunicarii acestuia”.
Prin comunicare se intelege primirea de catre faptuitor sau alte persoane (membrii familiei, vecini etc.) la domiciliul sau, prin posta, a unei copii a procesului verbal si a instiintarii de plata, cu care ocazie semneaza de primire, ori cand este cazul factorul postal incheie proces verbal de indeplinire a procedurii de afisare.
In legatura cu acest termen in care se poate contesta un proces verbal de contraventie doresc sa amintesc prevederile art. 101, C Pr. Civ. :
”Art. 101
(1) Termenele se inteleg pe zile libere, neintrand in socoteala nici ziua cand a inceput, nici ziua cand s-a sfarsit termenul.
(2) Termenele statornicite pe ore incep sa curga de la miezul noptii zilei urmatoare.
(3) Termenele statornicite pe ani, luni sau saptamani se sfarsesc in ziua anului, lunii sau saptamanii corespunzatoare zilei de plecare.
(4) Termenul care, incepand la 29, 30 sau 31 ale lunii, se sfarseste intr-o luna care nu are o asemenea zi, se va socoti implinit in ziua cea din urma a lunii.
(5) Termenul care se sfarseste intr-o zi de sarbatoare legala, sau cand serviciul este suspendat, se va prelungi pana la sfarsitul primei zile de lucru urmatoare.”
Astfel, ”termenul real” de depunere a plangerii este de 17 zile de la comunicarea procesului verbal de contraventie.
Daca agentul constatator nu a aplicat amenda prevazuta de actul normativ incalcat, in termen de 6 luni de la data comiterii contraventiei, el nu o mai poate aplica contravenientului, intrucat a intervenit prescriptia
De asemenea, doresc sa reamintesc faptul ca, in cazul in care procesul verbal de contraventie nu este semnat, termenul de comunicare a acestuia este de 30 zile, termen care nu se respecta mereu si astfel se ajunge la o anulare simpla a actului.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Avem urmatoarea situatie: la depunerea dosarului de recuperare a concediilor medicale avem lipsa 2 medicale pierdute. Ca solutionare, vrem sa stim, daca cele doua medicale vor fi duse in copie la medicul emitent si completate de acesta cu ,,Duplicat,,, parafa si semnatura, putem depune dosarul pentru recuperare fara a intampina probleme?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem urmatoarea speta: Asupra venitului salarial unui angajat exista 4 decizii de executare silita. Toate cele 4 titluri executorii sunt dispuse de catre executori judecatoresti si reprezinta credite bancare. Credit 1= sold de retinut 1000 lei Credit 2= sold de retinut 5000 lei Credit 3 = sold de retinut 7000 lei Credit 4= sold de retinut 8000 lei Va rugam sa ne spuneti care este varianta corecta de calcul a retinerilor din salariu. 1.In cazul in care exista doua sau mai multe titluri executorii...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Este specificat in CIM, la obligatiile angajatorilor: "sa informeze salariatul cu privire la obligatia de a adera la un fond de pensii administrat privat, in conditiile legii". As dori un model de document cu toate detaliile obligatorii care trebuie sa existe privind aceasta informare. Sau am putea sa inseram un paragraf in Minuta de informare privind acest aspect? Daca da, va rog, sa imi spuneti exact ce informatii trebuie sa contina pt a fii conform legii.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<