Intrebare: Sporul de noapte se acorda pentru munca prestata in timpul noptii. Interpretarea ITM . E foarte logic raspunsul. Sunt doua solutii, cum ati zis. Singura problema e, ca trebuie sa contestam, tot modul de gandire, avand in vedere ca am mai avut discutii pe tema respectiva. Nu exista cumva vreo notificare, sau interpretare emisa de catre ministerul muncii, sau o hotarare judecatoreasca privind, modul de calcul al orelor de noapte , dupa 01.05.2011 ?
Raspuns: Nu cunoastem existenta unui punct de vedere oficial al MMFPS cu privire la modalitatea de calcul al sporului de noapte sau a unor hotarari judecatoresti pronuntate in aplicarea prevederilor art. 126 lit. b) din Codul muncii .
In situatia existentei unui proces verbal prin care inspectorii ITM au stabilit masuri cu privire la calculul sporului de noapte, existenta unei hotarari judecatoresti pronuntate in alt caz, nu constituie o exceptie de la obligatia de a aduce la indeplinire masurile dispuse. Aceasta, intrucat, efectele unei hotarari judecatoresti se produc numai fata de partile din procesul in care hotararea a fost pronuntata, in sistemul nostru de drept, jurisprudenta neconstituind izvor de drept.
De aceea, apreciem ca odata ce inspectorii ITM au dispus aducerea la indeplinire a unor masuri, angajatorul are obligatia sa le indeplineasca astfel cum au fost stabilite prin procesul verbal. In caz contrar, asa cum am aratat, se supune riscului aplicarii amenzii contraventionale stabilite la art. 21 din Legea 108/1999 pentru infiintarea si organizarea Inspectiei Muncii, republicata. Dar angajatorul are posibilitatea legala de a contesta procesul-verbal de constatare a contraventiei si de aplicare a sanctiunii formuland plangere in termen de 15 zile de la data inmanarii sau comunicarii acestuia in baza art. 31 alin. (1) din OG 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, cu modificarile si completarile ulterioare.
De asemenea, angajatorul poate solicita anularea procesului verbal prin care au fost dispuse masuri in sarcina sa in conditiile Legii 554/2004 a contenciosului administrativ. Inainte de a se adresa instantei de contencios administrativ competente, angajatorul trebuie sa solicite inspectoratului teritorial de munca, in termen de 30 de zile de la data comunicarii procesului verbal, revocarea, in tot sau in parte, a acestuia. Totodata, Legea contenciosului administrativ reglementeaza si procedura de suspendare a executarii actului administrativ.
Prin urmare, “contestarea modului de gandire” se poate realiza, din punctul nostru de vedere, pe cale judecatoreasca conform celor aratate.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un salariat este sanctionat disciplinar cu reducerea salariului pe 3 luni insa refuza sa primeasca personal decizia, se trimite acasa prin curier cu confirmare de primire art. 252 Codul muncii insa refuza sa primeasca plicul. Decizia respectiva se va pune in aplicare daca salariatul NU o primeste. Cum se procedeaza in acest caz? Daca se pune in aplicare cu ce data - cu data revenirii plicului in societate? Cand se transmite in Revisal ?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Rog sa imi transmiteti cum se calculeaza preavizul pentru un angajat care are specificat in contractul de munca, urmatoarele date: - Lucreaza de Luni pana Joi cu o durata a muncii de 10 ore/zi; - Vinerea nu se lucreaza. Intrebare: Se include si ziua de vineri in calculul celor 20 de zile de preaviz?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Ne ajutati, va rog, cu o informatie referitoare la efectuarea de ore suplimentare in timpul unei delegatii? De exemplu, un angajat calatoreste Duminica cu avionul. Orele petrecute in aeroport, orele de zbor: pot fi inregistrate ca fiind ore suplimentare?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<