In sedinta din data de 12 mai 2011, Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii a analizat cererea doamnei Elena Turcu, judecator la Tribunalul Dambovita, prin care a solicitat sa se constate incetarea de drept a suspendarii sale din functie, cu consecinta repunerii in situatia anterioara, respectiv plata drepturilor banesti de care a fost lipsita si recunoasterea vechimii in magistratura pentru perioada suspendarii din functie.
In conformitate cu prevederile art. 63 alin. 2 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata cu modificarile si completarile ulterioare, Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii a fost nevoita sa puna in aplicare dispozitiile legale si, astfel, a constatat incetarea de drept, incepand cu data de 19 aprilie 2011, a suspendarii din functie a doamnei judecator Turcu Elena, dispusa prin Hotararea nr. 831/08.07.2010 a Sectiei pentru judecatori.
In consecinta, Sectia pentru judecatori ii recunoaste, ca vechime in magistratura, perioada cat doamna judecator Turcu Elena a fost suspendata din functie, respectiv de la data de 08.07.2010 pana la data de 19.04.2011.
Cat priveste plata drepturilor banesti prevazuta de dispozitia legala mentionata, Sectia pentru judecatori a constatat ca aceasta solicitare nu este de competenta Consiliului Superior al Magistraturii, ci a Ministerului Justitiei.
In conformitate cu dispozitiile art. 90 din Legea nr. 303/2004, republicata cu modificarile si completarile ulterioare (reproducem respectivul text de lege: „Art. 90 - (1) Judecatorii si procurorii sunt datori sa se abtina de la orice acte sau fapte de natura sa compromita demnitatea lor in profesie si in societate si (2) Relatiile judecatorilor si procurorilor la locul de munca si in societate se bazeaza pe respect si buna-credinta.”), Sectia pentru judecatori a decis sa fie sesizata Comisia de evaluare profesionala pentru a se avea in vedere, la urmatoarea evaluare profesionala, modul in care doamna judecator Turcu Elena respecta aceste prevederi legale, inclusiv legat de actele si faptele ce au fost aduse la cunostinta opiniei publice prin intermediul mass – media din anul 2007.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Administratorul doreste sa schimbe sistemul de evidenta/pontaj privind prezenta angajatilor la locul de munca. Este vorba de un sistem inchis, o tableta pe care angajatul va semna la intrarea in incinta societatii, in acelasi timp se va face si o poza a angajatului; la fel se va intampla la iesirea din unitate a angajatului la sfarsitul programului de lucru. Informatiile mentionate se vor pastra pana la sfarsitul lunii sau cel mult 2 saptamani dupa, cand persoana desemnata cu centralizarea si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<