Comisia juridica, de numiri, disciplina, imunitati si validari a Senatului, a aprobat astazi amendamentele propuse de CSM la proiectul de lege privind confiscarea extinsa a averii.
Proiectul de lege urmeaza sa ajunga pe masa plenului Senatului.
Au fost agreate urmatoarele amendamente propuse de CSM:
* lista de infractiuni;
* extinderea perioadei de referinta pana la emiterea rechizitoriului, in loc de punerea in miscare a actiunii penale, cum propunea initial proiectul;
* extinderea, pe actualul Cod penal, a sferei persoanelor verificate, prin includerea persoanelor cu care persoana condamnata a stabilit relatii asemanatoare acelora dintre soti sau dintre parinti si copii, in cazul in care convietuiesc cu aceasta;
* clarificarea modului de apreciere a disproportiei vadite dintre bunurile dobandite si veniturile licite, prin includerea cheltuielilor efectuate de persoana condamnata si de celelalte categorii de persoane vizate in perioada de referinta;
* extinderea confiscarii si la bunurile obtinute din exploatarea sau folosirea bunurilor supuse acestei masuri;
* includerea unei prevederi potrivit careia in cazul in care bunurile supuse confiscarii nu se gasesc, se confisca bani si bunuri pana la concurenta valorii acestora (ceea ce, in concret, inseamna ca nu se mai confisca doar bunurile gasite in mod concret, ci toate sumele de bani cheltuite in perioada de referinta si care au avut caracter ilicit).
Pe de alta parte, Comisia juridica de la Senat nu a impartasit opinia CSM, potrivit careia modificarile noului Cod penal ar trebui sa se faca prin Legea de punere in aplicare a noului Cod Penal. Ca atare, proiectul cuprinde si dispozitii privind noul Cod penal, la care, de asemenea, au fost insusite amendamentele consiliului.
Afinii scapa
De asemenea, senatorii nu au acceptat amendamentele care vizau extinderea sferei persoanelor verificate si la afini, precum si la alte persoane carora condamnatul le-a procurat foloase in perioada de referinta.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: S.C. activeaza in domeniul fabricarii robinetilor de extractie petrol, cu un numar de 157 salariati. Categorii de meserii: frezor, lacatusi mecanici, vopsitori industriali, modelieri, etc. S.C. este in insolventa si o parte din activitate si-a modificat structura nevoilor de muncitori calificati. Societatea poate asigura la sediul sau, calificare la locul de munca? Care sunt conditiile si documentele necesare a.i. calificarea sa fie valabila si trecuta in Revisal?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Companie care are sediul in Ilfov, dar punct de lucru in Bucuresti, a obtinut in trecut delegare de competenta in Bucuresti. Care sunt pasii pentru accesarea si autorizarea accesului in Reges Online? Accesul se face cu CUI Companie sediu si apoi cum se acceseaza inregistrarile realizate pe punctul de lucru?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<