Ministerul Justitiei va propune Guvernului un proiect de lege privind raspunderea disciplinara a magistratilor si consolidarea Inspectiei Judiciare.
Sursa de inspiratie a proiectului a fost legea spaniola, - dat fiind ca s-a derulat de catre Consiliul Superior al Magistraturii Programul de Twinning Light - Consolidarea Inspectiei Judiciare din Romania - raspunderea disciplinara - cu experti spanioli, fara ca acest demers sa fi imbracat forma unui act normativ. Am studiat insa si am avut in vedere si modul de structurare a acestei institutii in alte state europene, precum Franta, Germania, Olanda.
Principalele schimbari preconizate sunt legate de consolidarea Inspectiei Judiciare.
Inspectia Judiciara va functiona in continuare pe lnga CSM, dar va avea personalitate juridica si va fi ordonator principal de credite.
Lucrarile cu care este sesizata inspectia vor fi repartizate aleatoriu, iar procedurile vor fi simplificate.
Titularii actiunii disciplinare vor fi:
a) in cazul raspunderii disciplinare a judecatorilor, Inspectorul Sef al Inspectiei Judiciare, inspectorii, Presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, ministrul Justitiei;
b) in cazul raspunderii disciplinare a procurorilor, Inspectorul Sef al Inspectiei Judiciare, inspectorii, Procurorul General al PICCJ, ministrul Justitiei.
Se consacra dreptul de recurs in favoarea inspectorilor in raport cu Hotararile pronuntate de Sectiile Consiliului Superior al Magistraturii.
Va fi extinsa sfera abaterilor disciplinare si se va modifica sistemul de sanctiuni disciplinare.