Un proiect de lege depus la Senat obliga parintii sa mearga la sedinte de consiliere psihologica de specialitate, daca instanta constata ca unul dintre acestia este impiedicat de catre celalalt parinte, ori de restul familiei, sa aiba legaturi personale cu copilul.
Proiectul legislativ, initiat de un grup de deputati AUR, urmareste sa creeze un instrument de protectie a copilului in situatia in care unul dintre parinti este indepartat de copilul alienat si nu poate relua legaturile cu acesta.
"Prin prezenta reglementare se instituie masuri de protectie a copilului, victima a parintelui alienator, protejand astfel legaturile de familie ale copilului cu parintele alienat, in acord cu articolul 8 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, referitoare la dreptul la respectarea vietii private si de familie", se arata in proiectul de lege pentru modificarea si completarea Legii nr.272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului republicata.
Initiatorii legii admit ca masurile de protectie prevazute in actuala legislatie nu sunt aplicate parintelui alienator sau sunt aplicate cu intarziere si nu produc efectele dorite, respectiv protejarea interesului superior al copilului abuzat emotional de parintele care, in mod legal sau in unele cazuri, prin retinerea fortata a minorului la domiciliul sau, il abuzeaza emotional prin diferite metode, pentru a rupe legaturile cu parintele alienat.
Prin reglementarile propuse pentru modificarea si completarea Legii nr. 272/2004, in situatia abuzului emotional, instanta va dispune consultarea, in regim de urgenta, a copilului de catre un medic specialist, care va stabili cu exactitate starea copilului si gradul de pericol in care se afla acesta din perspectiva sanatatii psihice, urmare a presiunilor fizice sau emotionale la care a fost supus, precum si a ambilor parinti, pentru a putea stabili cu exactitate masura in care acestia au capacitatea de a intelege consecintele pe termen lung ale abuzului la care este supus copilul, se mai arata in proiectul legislativ.
LEGE pentru modificarea si completarea Legii nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului republicata
Articol unic - Legea nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 159 din 5 martie 2014, se modifica si se completeaza, dupa cum urmeaza:
1. Alineatul (1) al articolului 17 se completeaza si va avea urmatorul continut:
„(1) Copilul are dreptul de a mentine relatii personale si contacte directe cu parintii, rudele, precum si cu alte persoane fata de care copilul a dezvoltat legaturi de atasament, abuzul emotional exercitat asupra acestuia prin alienare parentala, fiind interzis."
2. Alineatul (4) al articolului 17 se completeaza si va avea urmatorul continut:
„(4) in caz de neintelegere intre parinti cu privire la modalitatile de exercitare a dreptului de a avea legaturi personale cu copilul. Instanta va stabili un program, tinand cont de evaluarea psihologica a minorului, precum si a ambilor parinti, intocmita la solicitarea acesteia, pe parcursul solutionarii litigiului si in functie de varsta copilului, de nevoile de ingrijire si educare ale acestuia, de Intensitatea legaturii afective dintre copil sl parintele la care nu locuieste, de comportamentul acestuia din urma, precum si de alte aspecte relevante in fiecare caz in parte."
3. Dupa alineatul (4) al articolului 17 se introduce un nou alineat (4^) care va avea urmatorul continut:
„(4^) Atunci cand instanta constata ca dreptul parintelui de a avea legaturi personale cu copilul, este afectat prin exercitarea unui abuz emotional de natura alienarii parentale asupra minorului, aceasta va obliga ambii parinti si la efectuarea unor sedinte de consiliere psihologica de specialitate."
4. Alineatul (1) al articolului 94 se completeaza si va avea urmatorul continut:
„(1) Prin abuz asupra copilului se intelege orice actiune voluntara a unei persoane care se afla intr-o relatie de raspundere, incredere sau de autoritate fata de acesta, prin care sunt periclitate viata, dezvoltarea fizica, mentala, spirituala, morala sau sociala. Integritatea corporala, sanatatea fizica sau psihica a copilului, si se clasifica drept abuz fizic, psihologic, sexual, economic si emotional, exercitat si prin alienare parentala, cu scopul ca minorul sa respinga pe unul dintre parinti sau de a impiedica construirea si mentinerea legaturilor personale dintre minor si parintele sau, precum si cu alte persoane fata de care copilul a dezvoltat legaturi de atasament".