In sedinta din data de 7 mai 2012, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a avizat favorabil, cu observatii si propuneri, proiectul de Hotarare a Guvernului pentru aprobarea Strategiei nationale pentru siguranta rutiera 2011-2020 si a Programului de Actiuni Prioritare pe perioada 2011-2020 de implementare a Strategiei nationale pentru siguranta rutiera 2011-2020.
Potrivit Programului de Actiuni prioritare pe perioada 2011-2020 privind implementarea Strategiei nationale pentru siguranta rutiera 2011-2020, se intentioneaza crearea unor instante judecatoresti specializate in domeniul circulatiei rutiere si derularea unor activitati vizand imbunatatirea practicii judiciare prin pregatirea magistratilor pentru intelegerea corecta a aspectelor, altele decat cele juridice, referitoare la accidentele rutiere.
Fata de initiativa crearii unor instante specializate in domeniul circulatiei rutiere, Plenul Consiliului a apreciat ca masura nu este oportuna, intrucat domeniul nu presupune o stricta specializare a judecatorilor, iar natura si numarul cauzelor avand acest obiect nu impun existenta unor instante specializate. Cat priveste propunerea de pregatire a magistratilor, aceasta poate face obiectul programelor de pregatire profesionala a magistratilor in conditiile in care se va aprecia oportun.
In perspectiva, infractiunile privind circulatia pe drumurile publice nu vor mai face obiectul legii speciale, acestea fiind preluate in noul Cod penal, aceasta categorie de infractiuni urmand a fi incluse in sfera dreptului comun.
In Strategie se propune introducerea tichetului de contraventie care va insoti permisul de conducere, destinat evidentierii sanctiunilor contraventionale la regimul rutier achitate, lipsa acestuia dovedind neachitarea contravalorii amenzii si atrage dupa sine suspendarea dreptului de a conduce autovehicule pana la plata amenzilor si la eliminarea prescrierii proceselor verbale.
Analizand aceasta propunere, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a apreciat ca obiectivul urmarit de Strategia nationala pentru siguranta rutiera 2011-2020 vizand eliminarea prescrierii proceselor verbale are in vedere prescriptia executarii sanctiunii amenzii contraventionale. Prin urmare, aceasta masura este de natura sa creeze un cadru sanctionator mai sever in cazul executarii sanctiunii contraventionale fata de aplicare acesteia. Or, ca si prescriptia raspunderii contraventionale, prescriptia executarii este justificata prin anihilarea eficientei sanctiunii aplicate daca nu a fost executata o perioada de timp. In acest context, Plenul a apreciat ca imbunatatirea gradului de colectare a amenzilor contraventionale nu justifica propunerea imprescriptibilitatii procesului verbal.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avand in vedere ca HG 295 din 31.03.2025, cu privire la Registrul General de Evidenta a salatiatilor, aduce modificari la HG 905/2017, cea din urma fiind valabila pana la 30.09.2025, pot fi aplicate in continuare prevederile din Hotararea 905? Fac referire in mod special la transmiterea suspendarilor in caz de incapacitate de munca, conf art. 5 lit. e din HG 295. As aprecia sa ne dati o lamurire cu privire la tipul de certificate medicale la care face referire legiuitorul un numar minim de zile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<