In sedinta din data de 7 mai 2012, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a avizat favorabil, cu observatii si propuneri, proiectul de Hotarare a Guvernului pentru aprobarea Strategiei nationale pentru siguranta rutiera 2011-2020 si a Programului de Actiuni Prioritare pe perioada 2011-2020 de implementare a Strategiei nationale pentru siguranta rutiera 2011-2020.
Potrivit Programului de Actiuni prioritare pe perioada 2011-2020 privind implementarea Strategiei nationale pentru siguranta rutiera 2011-2020, se intentioneaza crearea unor instante judecatoresti specializate in domeniul circulatiei rutiere si derularea unor activitati vizand imbunatatirea practicii judiciare prin pregatirea magistratilor pentru intelegerea corecta a aspectelor, altele decat cele juridice, referitoare la accidentele rutiere.
Fata de initiativa crearii unor instante specializate in domeniul circulatiei rutiere, Plenul Consiliului a apreciat ca masura nu este oportuna, intrucat domeniul nu presupune o stricta specializare a judecatorilor, iar natura si numarul cauzelor avand acest obiect nu impun existenta unor instante specializate. Cat priveste propunerea de pregatire a magistratilor, aceasta poate face obiectul programelor de pregatire profesionala a magistratilor in conditiile in care se va aprecia oportun.
In perspectiva, infractiunile privind circulatia pe drumurile publice nu vor mai face obiectul legii speciale, acestea fiind preluate in noul Cod penal, aceasta categorie de infractiuni urmand a fi incluse in sfera dreptului comun.
In Strategie se propune introducerea tichetului de contraventie care va insoti permisul de conducere, destinat evidentierii sanctiunilor contraventionale la regimul rutier achitate, lipsa acestuia dovedind neachitarea contravalorii amenzii si atrage dupa sine suspendarea dreptului de a conduce autovehicule pana la plata amenzilor si la eliminarea prescrierii proceselor verbale.
Analizand aceasta propunere, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a apreciat ca obiectivul urmarit de Strategia nationala pentru siguranta rutiera 2011-2020 vizand eliminarea prescrierii proceselor verbale are in vedere prescriptia executarii sanctiunii amenzii contraventionale. Prin urmare, aceasta masura este de natura sa creeze un cadru sanctionator mai sever in cazul executarii sanctiunii contraventionale fata de aplicare acesteia. Or, ca si prescriptia raspunderii contraventionale, prescriptia executarii este justificata prin anihilarea eficientei sanctiunii aplicate daca nu a fost executata o perioada de timp. In acest context, Plenul a apreciat ca imbunatatirea gradului de colectare a amenzilor contraventionale nu justifica propunerea imprescriptibilitatii procesului verbal.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societate cu domeniu de activitate in constructii acorda salariatiilor indemnizatie de mobilitate de 50 lei/zi, cand durata deplasarii este mai mare de 12 ore si santierul se afla la o distanta mai mare de 5 km. Indemnizatia este specificata in CIM si declarata lunar in D112 ca si venit neimpozabil deoarece se incadreaza in limitele specificate la art.76 alin 4,1 din Codul fiscal. In Revisal s-a inregistrat o suma fixa de 1000 lei, ceea ce nu este corect in cazul in care numarul zilelor in care...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Societate comerciala "A" din Romania, platitoare de TVA si impozit pe profit, achita pentru salariatii sai o contributie lunara de 160 lei / salariat la BT Pensii, reprezentand pensie facultativa pilonul 3, deductibil in limita a 400 euro / an / salariat. Sumele sunt cuprinse la venituri neimpozabile pe statul de plata si apar in D112 pentru fiecare salariat care beneficiaza de aceasta facilitate. Unul dintre salariati intra in concediu medical de sarcina si lauzie iar ulterior va...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un angajator fara punct de lucru ce are salariati care lucreaza la sediul clientului sau la mai multu clienti diferiti pe parcursul unei luni. In cazul acesta, toti salariatii ce nu lucreaza la sediul angajatorului trebuie sa beneficieze de spor de mobilitate sau doar cei ce lucreaza la clienti clienti diferiti? Asteptam raspunssul dumneavoastra.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<