In sedinta din data de 7 mai 2012, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a avizat favorabil, cu observatii si propuneri, proiectul de Hotarare a Guvernului pentru aprobarea Strategiei nationale pentru siguranta rutiera 2011-2020 si a Programului de Actiuni Prioritare pe perioada 2011-2020 de implementare a Strategiei nationale pentru siguranta rutiera 2011-2020.
Potrivit Programului de Actiuni prioritare pe perioada 2011-2020 privind implementarea Strategiei nationale pentru siguranta rutiera 2011-2020, se intentioneaza crearea unor instante judecatoresti specializate in domeniul circulatiei rutiere si derularea unor activitati vizand imbunatatirea practicii judiciare prin pregatirea magistratilor pentru intelegerea corecta a aspectelor, altele decat cele juridice, referitoare la accidentele rutiere.
Fata de initiativa crearii unor instante specializate in domeniul circulatiei rutiere, Plenul Consiliului a apreciat ca masura nu este oportuna, intrucat domeniul nu presupune o stricta specializare a judecatorilor, iar natura si numarul cauzelor avand acest obiect nu impun existenta unor instante specializate. Cat priveste propunerea de pregatire a magistratilor, aceasta poate face obiectul programelor de pregatire profesionala a magistratilor in conditiile in care se va aprecia oportun.
In perspectiva, infractiunile privind circulatia pe drumurile publice nu vor mai face obiectul legii speciale, acestea fiind preluate in noul Cod penal, aceasta categorie de infractiuni urmand a fi incluse in sfera dreptului comun.
In Strategie se propune introducerea tichetului de contraventie care va insoti permisul de conducere, destinat evidentierii sanctiunilor contraventionale la regimul rutier achitate, lipsa acestuia dovedind neachitarea contravalorii amenzii si atrage dupa sine suspendarea dreptului de a conduce autovehicule pana la plata amenzilor si la eliminarea prescrierii proceselor verbale.
Analizand aceasta propunere, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a apreciat ca obiectivul urmarit de Strategia nationala pentru siguranta rutiera 2011-2020 vizand eliminarea prescrierii proceselor verbale are in vedere prescriptia executarii sanctiunii amenzii contraventionale. Prin urmare, aceasta masura este de natura sa creeze un cadru sanctionator mai sever in cazul executarii sanctiunii contraventionale fata de aplicare acesteia. Or, ca si prescriptia raspunderii contraventionale, prescriptia executarii este justificata prin anihilarea eficientei sanctiunii aplicate daca nu a fost executata o perioada de timp. In acest context, Plenul a apreciat ca imbunatatirea gradului de colectare a amenzilor contraventionale nu justifica propunerea imprescriptibilitatii procesului verbal.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Am fost angajata stat plata cu conventie de munca conform Legii 1/2005 la o societate cooperativa mestesugareasca. In acest moment sunt pensionata anticipat Sunt membru cooperator inca, si unul din cei 5 asociati ai societatii membru fondator. De asemeni sunt administratorul firmei prin contract de administrare specific cooperatiei care se transmite periodic la Registrul Comertului. Conform celor descrise anterior, imi desfasor inca activitea in firma ca si cum as fi angajata. Exista...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am emis si adus la cunostinta salariatului ca in urma reorganizarii i s-a desfiintat postul si nu ii putem oferi altul conform studiilor sale, drept urmare, dupa implinirea celor 20 de zile de preaviz vom emite decizia de concediere. I-am adus la cunostinta sub forma de semnatura pe data de 03.04.2025. Ziua de 2 mai este zi libera cu recuperare. Conducerea a stabilit recuperarea acesteia la finalul lunii mai cand el nu va mai avea calitatea de salariat. Intrebarea este: iau in calcul in cele 20...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<