Un nou raport intocmit de Avocatul Poporului releva ca peste 200 de localitati din Romania nu au medic de familie.
Exista localitati din mediul rural care nu au un medic de familie (din situatia centralizata prezentata de Ministerul Sanatatii, rezulta ca, la sfarsitul anului 2019, erau unitati administrativ teritoriale fara medici de familie: Alba - 13, Caras-Severin - 14, Salaj - 16, Buzau - 10, Hunedoara - 12) (...) La nivel national, din datele comunicate de casele judetene de asigurari de sanatate, se constata existenta unui numar de 212 localitati din mediul rural fara medic de familie si 665 de posturi de medici de familie vacante", prevede Raportul special privind lipsa medicilor de familie din zona rurala si din zonele defavorizate sau greu accesibile.
Conform sursei citate, desi la nivel teoretic exista o Strategie nationala de sanatate, aceasta nu a dat rezultatele scontate, situatia in teritoriu, mai ales in zona rurala, fiind una deficitara din punct de vedere al garantarii si asigurarii sanatatii publice prin intermediul medicilor de familie.
Ecaterina Mirea, adjunct al Avocatului Poporului, a declarat ca raportul semnaleaza, pe de o parte, o legislatie neadecvata realitatii de fapt existente pe teritoriul Romaniei si, pe de alta parte, o lipsa de colaborare intre institutiile cu atributii in materie.
Ea a mentionat ca deficitul de medici de familie este cauzat de dificultatile intampinate de catre personalul medical, care pot fi de natura profesionala, umana sau de lipsa de sustinere din partea autoritatilor locale sau centrale in deschiderea unui cabinet medical.
Ecaterina Mirea a precizat ca raportul releva ca lipsa cadrelor medicale a dus la inchiderea mai multor cabinete si ca au fost situatii in care medicii au iesit la pensie si in locul lor nu au mai venit alte persoane.
Potrivit adjunctului Avocatului Poporului, raportul constata neimplicarea autoritatilor locale in vederea asigurarii unor facilitati medicilor de familie care aleg sa-si desfasoare activitatea in zonele rurale si o lipsa a studentilor care ar dori sa practice medicina de familie.
Ecaterina Mirea a informat ca Avocatul Poporului a formulat in raport mai multe propuneri, printre care se numara modificarea unor prevederi din Legea nr. 95/2006 si a Ordonantei Guvernului 124/1998.