Aproape 3.000 de petitii au fost inregistrate la Avocatul Poporului in primele trei luni ale anului, fata de aproximativ 7.500 in 2011, a afirmat, vineri, intr-o conferinta de presa, Avocatul Poporului, Gheorghe Iancu.
Astfel, in perioada ianuarie - martie s-au inregistrat 2.829 de petitii, fata de 7.559 pe tot anul trecut.
"Noua noastra politica, a Avocatului Poporului, catre cetatean din toate punctele de vedere, se pare ca-si realizeaza scopul (...) Numarul acesta crescut de petitii este un indicator care am senzatia, chiar nu e senzatie, e o certitudine ca institutia a inceput sa fie cunoscuta de cetateni si a inceput sa fie utilizata in vederea protejarii drepturilor de catre cetateni", a declarat Gheorghe Iancu.
Cele mai mare numar de petitii in primele trei luni ale anului s-au inregistrat privind urmatoarele drepturi: dreptul la informatie (483 de petitii), dreptul de proprietate privata (463), dreptul de petitionare (421), accesul liber la justitie (344).
"In acest numar de petitii se pastreaza clasificarea pe care noi deja am facut-o si anume primul drept este dreptul la informatie, se pastreaza aceeasi clasificare, ceea ce denota inca o data faptul ca administratia nu respecta cetateanul", a declarat Gheorghe Iancu.
In alta ordine de idei, el a spus ca Avocatul Poporului a formulat in primele trei luni ale anului 305 de puncte de vedere catre Curtea Constitutionala, fata de 471 in 2011.
Iancu a precizat ca in perioada ianuarie - martie au fost 35 de sesizari din oficiu, fata de 20 in tot anul trecut. El a semnalat ca numarul anchetelor derulate in primele trei luni ale anului este de 21 fata de 26 in 2011.
Gheorghe Iancu a mentionat ca in perioada ianuarie - martie s-au elaborat trei rapoarte speciale, 12 recomandari, trei solicitari recurs in interesul legii. AGERPRES
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Avem urmatoarea speta: un angajat sofer trebuie sa si desfasoare activitatea pe un camion cu care colecteaza marfa. Responsabilul de parc auto a facut un proces verbal cu starea camionului in momentul predarii dar angajatul nu vrea sa preia camionul, si nu semneaza procesul verbal. Va rugam sa ne sfatuiti cum trebuie sa procedam cf.Codului muncii deoarece el trebuie sa si desfasoare activitatea pentru care a fost angajat si pentru care este remunerat si nu poate pleca in cursa daca nu preia...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am fost angajata stat plata cu conventie de munca conform Legii 1/2005 la o societate cooperativa mestesugareasca. In acest moment sunt pensionata anticipat Sunt membru cooperator inca, si unul din cei 5 asociati ai societatii membru fondator. De asemeni sunt administratorul firmei prin contract de administrare specific cooperatiei care se transmite periodic la Registrul Comertului. Conform celor descrise anterior, imi desfasor inca activitea in firma ca si cum as fi angajata. Exista...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<