Aproape 3.000 de petitii au fost inregistrate la Avocatul Poporului in primele trei luni ale anului, fata de aproximativ 7.500 in 2011, a afirmat, vineri, intr-o conferinta de presa, Avocatul Poporului, Gheorghe Iancu.
Astfel, in perioada ianuarie - martie s-au inregistrat 2.829 de petitii, fata de 7.559 pe tot anul trecut.
"Noua noastra politica, a Avocatului Poporului, catre cetatean din toate punctele de vedere, se pare ca-si realizeaza scopul (...) Numarul acesta crescut de petitii este un indicator care am senzatia, chiar nu e senzatie, e o certitudine ca institutia a inceput sa fie cunoscuta de cetateni si a inceput sa fie utilizata in vederea protejarii drepturilor de catre cetateni", a declarat Gheorghe Iancu.
Cele mai mare numar de petitii in primele trei luni ale anului s-au inregistrat privind urmatoarele drepturi: dreptul la informatie (483 de petitii), dreptul de proprietate privata (463), dreptul de petitionare (421), accesul liber la justitie (344).
"In acest numar de petitii se pastreaza clasificarea pe care noi deja am facut-o si anume primul drept este dreptul la informatie, se pastreaza aceeasi clasificare, ceea ce denota inca o data faptul ca administratia nu respecta cetateanul", a declarat Gheorghe Iancu.
In alta ordine de idei, el a spus ca Avocatul Poporului a formulat in primele trei luni ale anului 305 de puncte de vedere catre Curtea Constitutionala, fata de 471 in 2011.
Iancu a precizat ca in perioada ianuarie - martie au fost 35 de sesizari din oficiu, fata de 20 in tot anul trecut. El a semnalat ca numarul anchetelor derulate in primele trei luni ale anului este de 21 fata de 26 in 2011.
Gheorghe Iancu a mentionat ca in perioada ianuarie - martie s-au elaborat trei rapoarte speciale, 12 recomandari, trei solicitari recurs in interesul legii. AGERPRES
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Va rog sa ma ajutati cu cateva informatii despre procesul de declarare a posturilor vacante vacantate si nou create in platforma ANOFM. Cumva cu posturile nou create, mi-e mai simplu de inteles. Completez aici oferta, recrutam, inchid oferta - la speta asta am o singura intrebare: nu pot face operatia de incadrare daca data oferta a expirat desi logic pot avea o oferta deschisa pana pe 31.03 si angajarea propriu-zisa sa fie ulterioara acestei date. Trebuie cumva sa trec un termen pentru oferta...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Un salariat este sanctionat disciplinar cu reducerea salariului pe 3 luni insa refuza sa primeasca personal decizia, se trimite acasa prin curier cu confirmare de primire art. 252 Codul muncii insa refuza sa primeasca plicul. Decizia respectiva se va pune in aplicare daca salariatul NU o primeste. Cum se procedeaza in acest caz? Daca se pune in aplicare cu ce data - cu data revenirii plicului in societate? Cand se transmite in Revisal ?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<