Aproape 3.000 de petitii au fost inregistrate la Avocatul Poporului in primele trei luni ale anului, fata de aproximativ 7.500 in 2011, a afirmat, vineri, intr-o conferinta de presa, Avocatul Poporului, Gheorghe Iancu.
Astfel, in perioada ianuarie - martie s-au inregistrat 2.829 de petitii, fata de 7.559 pe tot anul trecut.
"Noua noastra politica, a Avocatului Poporului, catre cetatean din toate punctele de vedere, se pare ca-si realizeaza scopul (...) Numarul acesta crescut de petitii este un indicator care am senzatia, chiar nu e senzatie, e o certitudine ca institutia a inceput sa fie cunoscuta de cetateni si a inceput sa fie utilizata in vederea protejarii drepturilor de catre cetateni", a declarat Gheorghe Iancu.
Cele mai mare numar de petitii in primele trei luni ale anului s-au inregistrat privind urmatoarele drepturi: dreptul la informatie (483 de petitii), dreptul de proprietate privata (463), dreptul de petitionare (421), accesul liber la justitie (344).
"In acest numar de petitii se pastreaza clasificarea pe care noi deja am facut-o si anume primul drept este dreptul la informatie, se pastreaza aceeasi clasificare, ceea ce denota inca o data faptul ca administratia nu respecta cetateanul", a declarat Gheorghe Iancu.
In alta ordine de idei, el a spus ca Avocatul Poporului a formulat in primele trei luni ale anului 305 de puncte de vedere catre Curtea Constitutionala, fata de 471 in 2011.
Iancu a precizat ca in perioada ianuarie - martie au fost 35 de sesizari din oficiu, fata de 20 in tot anul trecut. El a semnalat ca numarul anchetelor derulate in primele trei luni ale anului este de 21 fata de 26 in 2011.
Gheorghe Iancu a mentionat ca in perioada ianuarie - martie s-au elaborat trei rapoarte speciale, 12 recomandari, trei solicitari recurs in interesul legii. AGERPRES
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am avut o Intreprindere Individuala intre perioada 01.08.2023 si 30.08.2024. Pentru anul 2023 am realizat venituri impozabile in valoare de 28.000, iar pentru anul 2024 37.000. Pentru anul 2023 am platit numai impozit si sanatate, si pentru 2024 tot impozit si sanatate. CAS-ul ar fi trebuit platit in situatia de fata, tinund cont, ca nici un an nu a fost intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un nr. de 10 angajati cu contract de munca pe perioada nedeterminata care beneficiau de indemnizatie de somaj atunci cand au fost angajati. Nu s-a incheiat conventie cu AJOFM pentru ca angajatorul sa beneficieze de subventionarea locurilor de munca. Din cauza unor dificultati financiare s-a decis incetarea contractelor angajatilor aflati in perioada de proba cu art. 31 alin. 3. Va rog sa imi spuneti in baza caror prevederi legale refuza AJOFM reluarea platii indemnizatiei de somaj...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<