Avocatul Poporului duce OUG privind indemnizatia lunara pentru cresterea copilului la Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR).
Mai specific, Avocatul Poporului arata ca prevederile art. 17 alin. (1) lit. b) din OUG nr. 111/2010 sunt constitutionala, in masura in care incetarea platii stimulentului de insertie are loc doar in perioada in care beneficiarul nu mai realizeaza venituri supuse impozitului, ulterior putand fi reluata plata acestui stimulent, in caz contrar fiind incalcate art. 47 alin. (1) si art. 53 din Constitutie.
"Consideram ca desi din dispozitiile OUG nr. 111/2010 se desprinde intentia legiuitorului de a incuraja intoarcerea mamelor cat mai mult in masa activa a populatiei, fapt ce contribuie la mentinerea unui numar cat mai mare de contribuabili la fondul asigurarilor sociale, dispozitiile art. 17 alin. (1) lit. b) din OUG nr. 111/2010 dispun incetarea platii stimulentului de insertie pentru toata perioada acordarii lui in conditiile OUG nr. 111/2010, chiar si in situatia in care beneficiarul este obligat sa-si ia concediu pentru ingrijirea copilului bolnav, doar pentru o scurta perioada de timp, care nu ar acoperi intreaga perioada acordata de actul normativ mentionat.
Prin urmare, desi beneficiarul poate are nevoie doar de cateva zile de concediu pentru ingrijirea copilului bolnav, in aceasta perioada nerealizand venituri supuse impozitului, el va fi sanctionat pentru toata perioada cat mai are de primit stimulentul de insertie", precizeaza institutia.
Avocatul Poporului considera ca masura incetarii de drept a platii stimulentului de insertie in exemplul dat mai sus nu este rezonabila si "transforma stimulentul de insertie intr-o simpla notiune teoretica, iluzorie, incalcandu-se art. 53 din Constitutie".
"Mai mult (...) incetarea platii stimulentului de insertie, desi adecvata ratiunilor avute in vedere de legiuitor, este o masura excesiva, disproportionata", mai arata Avocatul Poporului.
Conform institutiei, persoana care solicita concediu de ingrijire copil se vede silita sa opteze intre incetarea acestui drept si neglijarea copilului pe perioada cat acesta este bolnav.
Teste rezolvate la limba si literatura romana clasa a VIII-a
250 Modele Fise de Post
Teste rezolvate de matematica pentru clasele V-VIII
Fise distractive pentru gradinita
Renate Weber incheie sesizarea aratand aceasta problema privind indemnizatia lunara pentru cresterea copilului trebuie rezolvata cat mai repede.
"Apreciem ca restrangerea exercitiului nivelului de trai rezultata ca efect al dispozitiilor art. 17 alin. (1) lit. b) don OUG nr. 111/2010 reprezinta o masura disproportionata si creeaza un dezechilibru sub aspectul protectiei acordate mamelor aflate in campul muncii, si care au nevoie de concediu de ingrijire copil pentru o perioada scurta de timp, fiind astfel infrante prevederile art. 47 alin. (1) din Constitutie", sustine, la final, Avocatul Poporului.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri