Familiile cu multi copii ar putea primi un ajutor financiar de peste 4.000 de lei lunar, potrivit unui proiect de lege aflat in dezbatere la Senat.
Proiectul legislativ isi propune sa vina cu solutii pentru stimularea cresterii natalitatii in tara noastra, stoparea scaderii dramatice a numarului nou-nascutilor, sprijinirea copilului si a familiilor.
Prin urmare, initiatorii propunerii legislative solicita acordarea unei
indemnizatii lunare pentru persoanele care au in intretinere 3 sau mai multi copii, pana la varsta de 18 ani, dupa cum urmeaza:
a) echivalentul unui salariu minim net lunar pentru cele care au 3 copii;
b) echivalentul unui salariu minim net si jumatate pentru cele care au 4 copii;
c) echivalentul a doua salarii minim nete pentru cele care au 5 copii;
d) echivalentul a doua salarii minim nete si jumatate pentru cele care au 6 copii si mai mult.
Aceasta indemnizatie nu va tine cont de veniturile realizate de parinti si nici nu va fi impozitata.
Conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca persoanele care au in intretinere copiii pentru a beneficia de indemnizatia lunara sunt:
a. sa aiba in ingrijire trei sau mai multi copii
b. sa realizeze venituri de natura salariala sau din pensii in momentul depunerii cererii. In situatia in care beneficiar va fi mama, aceasta trebuie sa fi realizat venituri supuse impozitului pe venit intr-o perioada de 12 luni in ultimii doi ani dinaintea nasterii/adoptiei copilului iar dupa expirarea concediului de crestere a copilului pentru care aceasta a optat, sa realizeze venituri de natura salariala sau din pensii.
c. sa aiba domiciliul in Romania
d. sa aiba cetatenie romana
e. copiii aflati in grija persoanelor sa fie inscrisi intr-o unitate de invatamant, dupa implinirea varstei de 3 ani.
In cazul copiilor intretinuti de doua persoane, indemnizatia lunara se atribuie unui singur parinte.
Totodata, propunerea legislativa vizeaza masuri pentru stimularea constructiei de crese si gradinite in parteneriat public-privat, care sa sprijine familiile.
"Unul dintre motivele pentru care familiile tinere amana decizia de a avea un copil este data si de lipsa creselor din apropierea domiciliului sau a locului de munca. Concediul de maternitate de 2 ani nu reprezinta de multe ori o solutie pentru mame, deoarece reintegrarea in munca dupa 2 ani este extrem de dificila, in special cand vorbim despre persoanele cu meserii de inalta calificare. Accesul la bone este redus, pe de o parte din cauza lipsei persoanelor calificate sau de incredere, iar pe de alta parte din cauza costurilor ridicate. Tocmai de aceea este necesara o solutie care sa contribuie la rezolvarea rapida a problemei creselor, astfel incat tinerele familii sa treaca peste acest impediment cand vine vorba despre decizia de a avea copii", se arata in expunerea de motive a proiectului de lege.
Consulta sau descarca de AICI proiectul de lege pentru stimularea cresterii natalitatii
Acesta este un proiect de lege. Pentru a intra in vigoare, el trebuie sa treaca de Parlament si sa mearga spre promulgare la Presedintele Romaniei. Ulterior, va fi publicat in Monitorul Oficial.