Tergiversarea furnizarii datelor necesare Studiului de impact privind noile Coduri sau oferirea de date care nu sunt corecte reprezinta o abordare, poate chiar o tactica, penalizatoare pentru sistem, afirma ministrul justitiei, Catalin Predoiu, intr-un editorial publicat luni in Newsletter-ul MJ.
De asemenea, Predoiu vorbeste in editorial si despre evaluarea sistemului judiciar ca urmare a recomandarii Comisiei Europene din raportul din vara anului 2010.
"Ministerul Justitiei s-a angajat imediat in discutii de substanta cu reprezentantii Comisiei, desfasurate pe parcursul lunilor care au urmat raportului, pentru a clarifica scopul analizei independente a performantei sistemului judiciar (Analiza), mecanismul tehnic de realizare potrivit opticii Comisiei si, mai ales, convenirea faptului ca Analiza sau recomandarile care vor rezulta nu vor reprezenta un nou benchmark in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare. Dupa ce aceste clarificari si asigurari au fost obtinute, si in special, avand in vedere faptul ca o serie de evolutii pe teren recomandau efectuarea unei astfel de evaluari, Ministerul s-a pronuntat in sensul demararii Analizei", arata ministrul justitiei.
El precizeaza ca MJ a realizat recomandarea CE si a lansat proiectul, iar cateva etape importante sunt deja realizate, identificandu-se, in urma negocierilor cu reprezentantii Autoritatii de Management PODCA, posibilitatea de finantare a studiului din fonduri europene (85%) si nationale (15%) si procedurile fiind in stadiu avansat de realizare.
Demnitarul mentioneaza ca studiul va fi efectuat de Banca Mondiala, iar analiza vizeaza aspecte precum organizarea si functionarea institutiilor din sistemul judiciar, managementul resurselor sistemului, procesele suport ale sistemului judiciar.
"In lunile urmatoare Analiza va implica direct sistemul judiciar (...). Evident, cooperarea sistemului judiciar in ansamblul sau, intelegand prin aceasta in primul rand magistratii, personalul auxiliar, sefii instantelor si parchetelor, prim grefierii si grefierii sefi, va fi esentiala pentru reusita Analizei. In special sefii instantelor si parchetelor vor avea un rol cheie in mobilizarea magistratilor. Din aceasta perspectiva, CSM poate juca un rol proactiv in constientizarea si incurajarea magistratilor de a participa la realizarea Analizei intr-o maniera onesta si profesionista", subliniaza ministrul justitiei.
Catalin Predoiu sustine ca magistratii au tot interesul sa coopereze pentru efectuarea acestei evaluari, care va putea revela vulnerabilitatile sistemului si solutiile pentru rezolvarea lor.
"Executivul va putea aloca resursele necesare in masura in care echipa de proiect va confirma faptul ca Analiza s-a facut pe baza unor date si informatii furnizate corect si profesionist de catre sistem. Cu cat mai corect este studiul si mai ferme asigurarile evaluatorilor privind acuratetea concluziilor, cu atat mai puternic argumentul necesitatii investitiilor in sistem si cu atat mai conturata si intemeiata stiintific obligatia Executivului de a le efectua. Cu cat mai repede este finalizata Analiza de catre echipa Bancii Mondiale, cu atat mai repede va veni si actiunea Executivului", mai spune Predoiu.
El atrage atentia ca aceste concluzii sunt valabile si pentru Studiul de impact privind noile Coduri, care este in plina desfasurare.
"Tergiversarea furnizarii datelor necesare Studiului de Impact sau oferirea de date care nu sunt corecte, reprezinta o abordare, poate chiar o tactica, penalizatoare pentru sistem. Dincolo de dificultatile consultantului independent si, in consecinta, ale Ministerului de a finaliza Studiul de Impact, cu cat sistemul va indeparta in timp finalizarea prin lipsa de cooperare in furnizarea datelor, cu atat mai mult va amana momentul regandirii schemelor de personal. Iata de ce MJ adreseaza inca odata magistratilor, personalului auxiliar si reprezentantilor acestora invitatia si solicitarea de a coopera eficient in realizarea Studiului de impact. Aceeasi invitatie si solicitare o adresam acum pentru Analiza Performantei Sistemului Judiciar efectuata de Banca Mondiala", mai sustine demnitarul.
Potrivit lui Predoiu, ambele evaluari sunt cai pentru mai binele sistemului judiciar si justitiabililor, iar blocarea lor reprezinta o 'autosabotare' a intereselor justitiei si afectarea intereselor cetatenilor.
"Ambele evaluari costa bani si avem obligatia sa utilizam acesti bani eficient. Refuzul unor parti ale sistemului, inclusiv din varful piramidei, de a furniza date, inseamna implicit o risipa financiara. Cooperarea sistemului judiciar pentru Studiul de Impact si Analiza Performantei Sistemului Judiciar reprezinta un test al maturitatii si bunei credinte", mai subliniaza Predoiu. AGERPRES