Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a decis ca DNA nu mai poate continua nicio ancheta in dosare disjunse.
CCR a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca sunt neconstitutionale dispozitiile art. 13 alin. (5) din OUG 43/2002 privind Directia Nationala Anticoruptie.
Art. 13 alin. (5) din OUG 43/2002 are urmatorul cuprins: "In cazul in care dispune disjungerea in cursul urmaririi penale, procurorul din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie poate continua efectuarea urmaririi penale si in cauza disjunsa".
"Pentru pronuntarea solutiei de admitere, Curtea a constatat ca dispozitiile art.13 alin. (5) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.43/2002 contravin, in esenta, dreptului la un proces echitabil si dreptului la aparare, consacrate de art. 21 alin. (3) si art. 24 din
Constitutie, precum si de art. 6 din Conventia pentru apararea drepturilor si libertatilor fundamentale, in considerarea faptului ca acestea incalca dispozitiile procesual penale ce reglementeaza competenta organelor de urmarire penala, care, potrivit Deciziei Curtii Constitutionale nr.302 din 4 mai 2017, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 566 din 17 iulie 2017, constituie norme juridice cu caracter imperativ, a caror nerespectare atrage sanctiunea nulitatii absolute", explica judecatorii constitutionali in minuta deciziei.
Tot marti, CCR, cu unanimitate de voturi, a respins, ca neintemeiata, exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 367 alin. (9) din Codul de procedura penala.