Cu ocazia participarii sale in data de 15 martie la Conferinta "Justitia in Romania", eveniment care s-a desfasurat in incinta Facultatii de Drept, Universitatea Bucuresti, Sala Constantin Stoicescu, Decanul Baroului Bucuresti, av. Ion Ilie-Iordachescu, la solicitarea studentilor acestei facultati, a prezentat in calitate de lector la prelegerea "Practicarea avocaturii in mod ilegal in Romania", situatia avocaturii clandestine din Romania.
In acest context, Decanul Baroului Bucuresti s-a referit la legislatia actuala a profesiei de avocat, aratand ca folosirea fara drept a denumirilor “Barou”, “Uniunea Nationala a Barourilor din Romania”, U.N.B.R. sau “Uniunea Avocatilor din Romania” precum si a denumirilor specifice formelor de exercitare a profesiei de avocat de catre persoanele fizice sau juridice constituie infractiune pedepsita cu inchisoarea de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda.
Pentru aceeasi identitate de ratiune, folosirea insemnelor specifice profesiei de avocat ori purtarea robei de avocat in alte conditii decat cele stipulate in legislatia profesiei de avocat, reprezinta aceeasi infractiune.
Ample referiri s-au facut in privinta presiunilor exercitate de cei interesati pentru eliminarea dispozitiilor normative relative la reprimarea avocaturii clandestine.
De asemenea au fost vizate atitudini necorespunzatoare din partea unor judecatori din tara care manifesta ingaduinta fata de starea de ilegalitate privind folosirea fara drept a titlului profesional de avocat. In acelasi context au fost prezentate masurile luate de barouri si de Uniunea Nationala a Barourilor din Romania (U.N.B.R.) in vederea stoparii acestui fenomen.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Este posibil ca un angajat sa aiba 2 CIM-uri la acelasi angajator? De exemplu, un angajat cu 8 ore, mai poate avea un alt contract pe timp partial ca formator/lector? Care sunt conditiile legale? Cum se poate inregistra in Revisal?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rugam sa ne transmiteti reglementarile legislative conform carora angajatul poate beneficia la cerere de concediu fara plata pana la varsta de 3 pentru copil fara handicap, in continuarea concediului de crestere copil pana la 2 ani, astfel incat sa nu revina la serviciu pana la implinirea varstei de 3 ani?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<