Intr-o decizie recenta, Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) arata ca nu este necesara dezvaluirea confesiunii pentru scutirea de la ora de religie, aceasta obligatie fiind ilegala.
O decizie importanta a fost luata de CEDO cu privire la parintii si copiii care nu vor sa participe la indoctrinarea religioasa din scoli. Instanta arata ca este ilegala cererea de dezvaluire a confesiunii, atunci cand se doreste scutirea participarii la ora de religie din scoli.
"Autoritatile nu au dreptul sa intervina in domeniul constiintei individului, sa verifice credintele religioase ale oamenilor sau sa-i forteze sa le dezvaluie", se arata in comunicatul CEDO, care a condamnat Grecia pentru atingere adusa drepturilor la educatie si libertatea de constiinta si de religie.
In Grecia, unde educatia religioasa este obligatorie pentru toti elevii din ciclul primar si secundar, parintii unor elevi au sesizat CEDO pentru ca "erau obligati sa declare pe propria raspundere ca copiii lor nu sunt crestini ortodocsi" daca doreau sa nu participe la cursurile de educatie religioasa, a explicat CEDO.
Decizia a fost data in cazul Papageorgiou si altii vs. Grecia si a fost luata cu unanimitate de voturi. In aceasta s-a aratat ca se incalca Conventia Europeana a Drepturilor Omului, mai exact art. 2 din Protocului 1 in coroborare cu art. 9.
Citeste si: Drepturile omului includ 5 drepturi absolute si 19 relative
Conform datelor oferite de CEDO, doua familii s-au constituit parte vatamata in acest proces. Acestia au vrut sa isi retraga copiii de la ora de religie, insa au trebuit sa spuna ce religie au pentru a putea face oficial aceasta cerere. In prima faza, s-au adresat instantelor nationale si au cerut judecarea cererii lor in procedura de urgenta, dar a fost refuzata pentru ca speta "nu era importanta". Au incercat sa obtina un raspuns al Inaltei Curti privind cauza lor, dar au tot fost amanati pana la inceperea anului scolar. Dupa acest raspunsuri negative, s-au indreptat catre CEDO.
Aceasta instanta aparatoare a drepturilor omului arata ca din prisma legislatiei nationale grecesti, educatia religioasa este obligatorie pentru copiii din invatamantul primar, gimnazial si liceal. Totodata, panelul de judecatori mai indica si faptul ca parintii "trebuie sa declare ca nu sunt de confesiune crestin-ortodoxa, daca vor sa isi retraga copiii de la ora de religie".
Asadar, au aratat ca acest lucru contravine Coventiei Europene a Drepturilor omului, au specificat faptul ca dezvaluirea confesiunii pentru retragerea copiilor de la ora de religie este ilegala, iar statul elen trebuie sa plateasca catre reclamanti cate 8000 de euro per familie drept daune morale si sa achite 6566 de euro privind cheltuieli de judecata.
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele IX-XII
Portal Codul Muncii
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele V-VIII
Decizia nu este definitiva! Intr-o perioada de trei luni oricare dintre partile implicate pot face recurs pentru ca speta sa fie judecata de Marea Camera a CEDO. In cazul in care aceasta cerere nu este acceptata, atunci decizia actuala ramane in vigoare si definitiva.
Va reamintim ca si in Romania exista o disputa cu privire la religia in scoli. Recent, un profesor de filosofie a aratat ca slujbele si serviciile religioase sunt organizate nelegal in scoli.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
ARTICOLE SIMILARE
ARTICOLE SIMILARE
ARTICOLE SIMILARE