Sectia pentru Judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii a decis astazi, 28 februarie 2013, sa sesizeze Plenul CSM pentru a declansa toate procedurile legale in vederea verificarii si constatarii incalcarii independentei justitiei, prin aparitia in mass media si in spatiul public, imediat dupa data de 26 februarie 2013, a numeroase materiale, opinii, alegatii si declaratii nepermise intr-o democratie constitutionala si intr-un stat de drept.
Reamintim ca in data de 26 februarie 2013 Plenul CSM a dispus revocarea, potrivit legii, a doi membri judecatori, ca urmare a finalizarii unei proceduri de revocare initiate de adunarile generale ale instantelor judecatoresti din Romania, forme democratice si legale de exprimare a vointei puterii judecatoresti.
Daca libertatea de expresie a mass mediei e supusa propriei cenzuri, cu respectarea propriilor standarde deontologice, solicitam insa tuturor reprezentantilor puterilor in stat, autoritatilor publice, partidelor politice dar si analistilor si reprezentantilor societatii civile sa dea dovada de maxima retinere in a comenta, a interpreta si a explica in spatiul public o problema ce este interna sistemului judiciar prin referire la curente sau optiuni politice.
Respingem ferm orice incercare de denaturare a semnificatiei vointei exprimata legal si democratic de corpul profesional al judecatorilor si respingem asocierea actiunilor de revocare ale membrilor CSM cu partide sau tabere politice.
Afirmatiile si aprecierile care fac referire la presupuse interferente politice in CSM, in cadrul adunarilor generale ale instantelor judecatoresti si in cadrul asociatiilor profesionale care sunt de natura a aduce atingere grava independentei, prestigiului, credibilitatii justitiei si in general a statului de drept, cu consecinta subminarii autoritatii acestora, contrar recomandarilor Mecanismului de Cooperare si Verificare.
Sectia pentru Judecatori
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un salariat este sanctionat disciplinar cu reducerea salariului pe 3 luni insa refuza sa primeasca personal decizia, se trimite acasa prin curier cu confirmare de primire art. 252 Codul muncii insa refuza sa primeasca plicul. Decizia respectiva se va pune in aplicare daca salariatul NU o primeste. Cum se procedeaza in acest caz? Daca se pune in aplicare cu ce data - cu data revenirii plicului in societate? Cand se transmite in Revisal ?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<