Un proiect de lege pentru completarea Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale prevede ca la art. 220 se introduce un alineat nou dupa alin. 1, alin. 1’, cu urmatorul continut:
„Posibilitatea unor institutii bancare de a transforma unele creante in beneficiul creditorilor, fara a fi obligatorie respectarea dreptului de preferinta acordat celorlalti asociati”.
La art. 222 propunem sa se introduca, dupa lit. C, doua alineate noi cu lit. D si E care sa prevada:
Lit. D „Asociatul cu raspundere nelimitata care manifesta constant rea credinta obstructionand pe toate caile masurile, actiunile si initiativele actionarului majoritar poate fi exclus din societate in nume colectiv.
Lit. E „Persoana fizica, persoana juridica, sau grupul de persoane care actioneaza in mod concertat si care detine direct sau indirect o participare de cel putin 5% din capitalul social al unei societati comerciale sau din drepturile de vot, ori o participatie care permite exercitarea unei influente semnificative asupra luarii deciziilor in adunarea generala sau in consiliul de administratie care manifesta cu rea credinta obstructionand pe toate caile: masurile, actiunile si initiativele actionarului majoritar poate fi exclus din societate”.
„Lipsa unor astfel de precizari legislative obstructioneaza, de exemplu, initiativa unor institutii bancare de a converti in actiuni o parte din creantele bancare”, au motivat initiatorii, care provin din randul PSD.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Avand in vedere ca HG 295 din 31.03.2025, cu privire la Registrul General de Evidenta a salatiatilor, aduce modificari la HG 905/2017, cea din urma fiind valabila pana la 30.09.2025, pot fi aplicate in continuare prevederile din Hotararea 905? Fac referire in mod special la transmiterea suspendarilor in caz de incapacitate de munca, conf art. 5 lit. e din HG 295. As aprecia sa ne dati o lamurire cu privire la tipul de certificate medicale la care face referire legiuitorul un numar minim de zile...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O salariata a obtinut venituri in urmatoarea perioada: - Contract de munca: martie 2023 - iunie 2023 - venituri din salarii - Contract de mandat pentru administrator: iunie - iulie 2024 - Contract de munca: august 2024 - prezent Copilul s-a nascut in luna martie 2025. Indeplineste conditiile pentru a primi indemnizatie pentru cresterea copilului?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<