Bogdan Mateescu, presedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), spune ca factorii politici de decizie ar trebui sa redirectioneze catre justitie mai mult bani, intrucat nu ar trebui privita ca "un consumator de resurse, ci ca a patra putere in stat".
Bogdan Mateescu a fost prezent la deschiderea oficiala a Palatului Justitiei Prahova, dupa 24 de ani de cand a inceput constructia.
"Astazi cand vorbim - si va rog sa ma iertati, este un moment de fericire pentru dumneavoastra si sunt alaturi de dvs cu toata bucuria - alte instante isi fac stocul de lemne pentru incalzire iarna si stocul de hartie pentru a putea folosi dosare care in mod retrograd raman in forma scrisa. Proiectele puse in discutie la Consiliul Superior al Magistraturii sunt o insiruire, uneori, lipsite de logica si cu incalcarea unor proceduri, drept pentru care au fost restituite. Justitiabilul asteapta ore intregi, este, poate, pe locul o suta pe lista de sedinta si va rog, cu totii care sunteti aici prezenti, sa contribuim la reglarea acestor anomalii in numele statului roman pe care il reprezentam”, a afirmat Bogdan Mateescu in discursul tinut la evenimentul de inaugurare la care au participat si primul ministru Florin Citu, dar si ministrul interimar al Justitiei, Lucian Bode.
Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii a subliniat ideea conform careia justitia trebuie privita ca putere in stat si nu drept consumator de resurse financiare.
"Justitia, puterea judecatoreasca nu trebuie privita sub nicio forma ca Cenusareasa. Justitia nu trebuie sa fie privita ca fiind o consumatoare de resurse. Justitia trebuie sa fie privita asa cum este, ca putere in stat - si nu sunt lucruri mari, o spune insasi Constitutia - si ca un bastion de echilibru intr-o societate romaneasca, dupa cum observam, deosebit de agitata. Sedii proprii, infrastructura adecvata reprezinta o parte din problema - o parte esentiala, e drept - pentru infaptuirea actului de justitie la cele mai inalte standarde. Dar nici la acest moment solemn nu trebuie sa uitam ca exista o alta parte la fel de importanta a problemei si azi cand vorbim justitia se confrunta cu lipsa de personal. Actul de justitie este infaptuit la standarde inalte in conditii extraordinar de dificile legate de incarcatura”, a spus Mateescu.
Magistratul a marturisit ca asteptarile sale legate de domeniul in care activeaza nu au fost "atinse".