Clauza de prelungire a contractului individual de munca poate fi inclusa intr-un contract pe durata determinata, urmarind sa asigure salariatului o oarecare stabilitate in ocuparea unui loc de munca. Prin aceasta clauza se prevede acordul partilor ca, la implinirea termenului pentru care contractul a fost incheiat, sa se incheie un nou contract, pe durata determinata sau pe durata nedeterminata.
Cert este ca si aceasta clauza SE NEGOCIAZA.
Pe de alta parte, angajatorul are posibilitatea sa nu mai prelungeasca raportul juridic de munca atunci cand l-a concediat pe salariat pentru motive care tin de persoana acestuia (art. 61 lit. a), b), c) si d)), in situatii in care contractul individual de munca a incetat de drept (art. 56 C.muncii) sau cand salariatul a demisionat.
De asemenea, cele doua parti ale contractului individual de munca pe o perioada determinata pot sa decida de comun acord sa renunte la aplicarea clauzei de prelungire a contractului si sa nu mai incheie un nou contract pe durata determinata sau nedeterminata.
Din nou, negociere...
Principiul negocierii nu se rezuma doar la negocierea salariului, ci si a altor elemente ale contractului de munca. Bunaoara, potrivit art. 112 din Codul muncii, pentru anumite sectoare de activitate, unitati sau profesii se poate stabili prin negocieri colective sau individuale ori prin acte normative specifice o durata zilnica a timpului de munca mai mica sau mai mare de 8 ore. Un alt exemplu: art. 20 arata limpede ca in afara clauzelor generale prevazute la art. 17 din Cod, intre parti pot fi negociate si cuprinse in contractul individual de munca si alte clauze specifice. Dintre acestea, bunaoara, clauza de constiinta – care reprezinta o derogare de la regulile comune - se impune negociata, ba chiar se impune sa fie extrem de atent negociata, potrivit jaloanelor mentionate mai sus.
... si exceptia de la negociere: decizia unilaterala a angajatorului
In cazul contractului individual de munca, principiul negocierii are si unele limitari, exceptii. Spre exemplu, problemele privind ora inceperii si terminarii programului de lucru, modul de organizare a acestuia, care, de obicei, se stabilesc prin regulamentul intern, nu este necesar sa fie cuprinse in contractul individual de munca.
Angajatorul are dreptul sa schimbe ora inceperii si terminarii programului de munca, cat si modul de organizare a lucrului, in functie de necesitati, aceasta depinzand de regulamentul intern, fara a se putea sustine ca prin acesta s-ar fi modificat unilateral si nelegal clauzele contractului individual de munca. Un alt exemplu: trecerea temporara in alta munca, in cadrul aceleiasi unitati constituie o modificare unilaterala si nesupusa negocierii a contractului de munca, avand drept efect faptul ca salariatul indeplineste, pe o perioada determinata, o alta functie sau meserie decat cea prevazuta in contract, sub conditia de a corespunde calificarii sale profesionale (cu exceptii prevazute de lege).
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am avut o Intreprindere Individuala intre perioada 01.08.2023 si 30.08.2024. Pentru anul 2023 am realizat venituri impozabile in valoare de 28.000, iar pentru anul 2024 37.000. Pentru anul 2023 am platit numai impozit si sanatate, si pentru 2024 tot impozit si sanatate. CAS-ul ar fi trebuit platit in situatia de fata, tinund cont, ca nici un an nu a fost intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un nr. de 10 angajati cu contract de munca pe perioada nedeterminata care beneficiau de indemnizatie de somaj atunci cand au fost angajati. Nu s-a incheiat conventie cu AJOFM pentru ca angajatorul sa beneficieze de subventionarea locurilor de munca. Din cauza unor dificultati financiare s-a decis incetarea contractelor angajatilor aflati in perioada de proba cu art. 31 alin. 3. Va rog sa imi spuneti in baza caror prevederi legale refuza AJOFM reluarea platii indemnizatiei de somaj...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<