"Pentru prelungire CCM, va rog sa ma ajutati cu documentele necesare in vederea depunerii la ITM. Mentionez ca Sindicatul este de acord cu prelungirea, CCM fiind negociat cu un an in urma si avand valabilitate un an".
Legea dialogului social nr. 367/2022, cu modificarile si completarile ulterioare, prevede la art. 116 alin. (1) posibilitatea modificarii clauzelor contractului colectiv de munca ori de cate ori toate partile indreptatite sa negocieze contractul colectiv de munca convin acest lucru.
Prelungirea termenului de valabilitate a CCM este o modificare ce trebuie realizata printr-un act aditional semnat de toate partile care au incheiat contractul si care se comunica in scris depozitarului la care a fost inregistrat CCM initial si devin aplicabile de la data inregistrarii sau de la o data ulterioara, potrivit conventiei partilor.
De asemenea legea mentioneaza si faptul ca ”prevederile art. 107-113 se aplica in mod corespunzator actelor aditionale prin care se aduc modificari contractelor colective de munca” – art. 116 alin. (3). Deci, practic, incheierea unui act aditional de prelungire a valabilitatii CCM urmeaza aceiasi pasi care au fost parcursi la incheierea CCM initial.
Avand in vedere aceasta ultima prevedere legala citata mai sus, in opinia noastra, pentru inregistrarea actului aditional de prelungire a termenului de valabilitate a CCM se depun aceleasi documente care au fost depuse si la inregistrarea initiala a CCM, respectiv cele prevazute la art. 110 alin. (1) din lege:
a) contractul colectiv de munca, in original, redactat in atatea exemplare cate parti semnatare sunt, plus unul pentru depozitar, semnate de catre parti – in cazul modificarii CCM se depune actul aditional la CCM, in original, redactat in atatea exemplare cate parti semnatare sunt, plus unul pentru depozitar, semnate de catre parti;
b) dovada convocarii partilor indreptatite sa participe la negociere;
c) imputernicirile scrise pentru reprezentantii desemnati in vederea negocierii si semnarii contractului colectiv de munca, in cazul de fata a actului aditional la CCM;
d) dovezile de reprezentativitate ale partilor sau lista de semnaturi ale membrilor de sindicat sau dovada incasarii cotizatiilor membrilor, dupa caz, cu specificarea numarului total de membri sau procesele-verbale de alegere a reprezentantilor angajatilor/lucratorilor;
e) procesele-verbale ale negocierii, redactate in atatea exemplare cate parti semnatare sunt, plus unul pentru depozitar, continand pozitia partilor;
f) mandatele prevazute la art. 104 din lege; (mandatul reprezentantilor salariatilor)
Este util sa intrebati la inspectoratul teritorial de munca in circumscriptia caruia se afla angajatorul despre modelul de cerere pe care trebuie sa il completati sau sa il cautati pe pagina de internet a respectivului inspectorat, deoarece acest model nu este unul reglementat si astfel fiecare ITM a stabilit un model de cerere care se utilizeaza la nivel judetean.
Explicatii oferite in luna martie 2024 de catre specialistii site-ului
PortalCodulMuncii.ro. Dati
click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Muncii + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.