Medicii isi vor putea lua “Adio!” de la plicul cu bani oferit de catre pacientii ingrijiti, dupa cum se arata intr-un nou proiect legislativ depus la Senat. Daca acestia chiar doresc sa isi arate recunostinta fata de spitalul de stat unde au fost ingrijiti, vor putea face donatii insitutiei, nu unui medic anume. Mai mult de atat, se pare ca donatiile vor fi la vedere, adica vor aparea si pe site-ul Ministerului Sanatatii.
Initiatorii acestui proiect legislativ sunt de parere ca nimeni nu le poate interzice prin nicio lege persoanelor care vor sa isi arate recunostinta fata de specialistii din sistemul sanitar. Conform site-ului legestart.ro, acestia au declarat ca cel mai bine este “sa profitam de perpetuarea acestei cutume“, dar sa folosim banii pentru a sustine financiar sistemul de sanatate din Romania.
Conform noilor prevederi, care completeaza Legea nr. 46/2003 privind drepturile pacientului, donatiile pacientilor se vor face doar catre spital, centrul sanitar in care a fost ingrijit, nu catre medici sau angajati ai unitatilor respective. La art. 34 din actul normativ mentionat se prevede acum ca se pot face "plati suplimentare" catre unitatile medicale, dar formularea este ambigua, mai sustin parlamentarii. Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul prescolar - EDUCATORI 2 culegeri Cartea verde a contabilitatii Portal Codul Muncii Modele de texte pentru nota 10 la Evaluarea Nationala clasa a VIII-a
Art. 34 alin. (2) se modifica dupa cum urmeaza:
“(2) Pacientul poate oferi donatii unitatii sanitare unde a fost ingrijit, cu respectarea legii.”
Dupa alin. (2) se introduce un nou alineat, alin. (3), cu urmatorul cuprins:
“(3) Donatiile mentionate la alin. (2) vor fi incluse in situatia privind executia bugetului de venituri si cheltuieli a spitalului public, care se afiseaza lunar pe pagina de web creata in acest scop de Ministerul Sanatatii, prin grija ordonatorilor de credite ai unitatilor sanitare.”
Acest proiect legislativ asteapta avizele Consiliului Legislativ si al Guvernului, apoi va intra in dezbatere publica la Senat. Va fi adoptat doar daca va trece si de votul final al deputatilor.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri