Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox

E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
E-JURIDIC.ROE-JURIDIC.RO » Legislatia judirica actualizata la zi 
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Protestele magistratilor continua: 5 curti de apel, 17 tribunale si 44 de judecatorii au adoptat Memorandumul privind justitia

"Memorandumul privind justitia", in care se expun problemele din sistem judiciar si se solicita implementarea unui set de masuri care sa conduca la o "justitie eficienta, moderna si de calitate”, continua sa fie adoptat de tot mai multe instante si parchete de pe cuprinsul tarii.

Pana in dimineata zilei de 14 septembrie, 5 curti de apel, 17 tribunale si 44 de judecatorii au adoptat Memorandumul.

In cazul parchetelor, 3 parchete de pe langa curti de apel, 8 parchete de pe langa tribunale si 14 parchete de pe langa judecatorii au adoptat Memorandumul privind justitia.

Numarul real de instante si parchete care au adoptat Memorandumul este mai mare, insa nu au finalizat inca procesele verbale. Multe alte instante si parchete au convocat adunarea generala pentru perioada urmatoare.

"Adoptarea Memorandumului in adunari generale este o prima masura de protest prin care s-a stabilit un document programatic de principiu, cu solutii pentru problemele cu care se confrunta sistemul judiciar si afecteaza direct cetateanul ce se adreseaza instantelor”, a spus judecator Dana Girbovan, presedinte UNJR, co-initiator al Memorandumului.

Memorandumul a scos in evidenta necesitatea respectarii independentei justitie si a principiului separatiei puterilor in stat, problemele generate de "telejustitie”, respectarea statutului magistratilor, subfinantarea justitiei, modul de evaluare al MCV si de actiune al CSM si al Inspectiei Judiciare, precum si necesitatea respectarii drepturilor si libertatilor.

Premiza memorandumului este ca "justitia trebuie sa aiba ca si preocupare esentiala protectia, promovarea si garantarea tuturor drepturilor si libertatilor cetatenesti. In fata judecatorului cetateanul este egal cu statul.”

O sinteza a problemelor si solutiilor din Memorandumului, grupate pe teme, poate fi accesata la adresa: Magistratii din tara voteaza un Memorandum cu propuneri pentru eficientizarea justitiei.

Memorandumul stipuleaza expres ca prin adoptarea sa "magistratii isi rezerva dreptul de a apela la toate formele democratice de actiune pentru ca aceste solicitari sa fie puse in practica".

Pe langa adoptarea Memorandumului, in cadrul acelorasi adunari generale unele instante au decis sa adopte si alte forme de protest, cum ar fi amanarea cauzelor care nu sunt urgente sau protest cu banderole.

Alte instante au cerut si solicitarea Avocatului Poporului, a Presedintiei si CSM-ului pentru a sesiza Curtea Constitutionala in legatura cu un eventual conflict intre puterile statului, ca urmare a ordonantei de urgenta a Guvernului Ciolos care mentine discriminarea si inechitatea salariala.

De asemenea, o parte din instante au votat in mod expres pentru demisia Ministrului Justitiei Raluca Pruna.

Prezenta este cea mai ampla miscare din justitie de dupa 2009, cand magistratii - judecatori si procurori - evidentieaza prin adunari generale problemele din sistemul judiciar si ofera solutii pentru a avea o justitie eficienta, moderna si de calitate.

Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania sustine toate cererile magistratilor si solicita Guvernului si Parlamentului asumarea solutiilor pentru rezolvarea problemelor semnalate in Memorandumul privind justitia.

Memorandumul integral poate fi citit aici.

Postam in continuare lista instantelor si parchetelor de la care am primit pana in acest momente procesele verbale de adoptare a Memorandumului.

Sursa: UNJR.ro

 


Redactia E-juridic
de Redactia E-juridic

Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Data aparitiei: 14 Septembrie 2016
Votati articolul "Protestele magistratilor continua: 5 curti de apel, 17 tribunale si 44 de judecatorii au adoptat Memorandumul privind justitia":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI