Procurorul General, Laura Corduta Kovesi, sustine ca actuala legislatie ar trebui modificata pentru a permite autoritatilor sa confiste averile nelegale dobandite de persoanele care au suferit o condamnare penala. Explicatia ar fi ca, de multe ori, unui traficant de droguri i se poate confisca doar suma obtinuta in ultima tranzactie sau unui functionar corupt sa i se confiste doar ultima mita, pentru care procurorii au probe ca au rezultat din actiuni ilegale. Constitutia Romaniei prevede, la articolul 44, la alineatul 8, ca "Averea dobandita licit nu poate fi confiscata. Caracterul licit al dobandirii se prezuma".
Altfel spus, a scris Hotnews, cade in sarcina procurorului sa dovedeasca, in cazul fiecarui bun propus spre confiscare, ca provine din infractiuni, nu invers, intrucat Constitutia prezuma caracterul licit al averii.
"Avem nevoie de norme care sa rastoarne sarcina probei cu privire la caracterul licit al averii persoanelor condamnate. O astfel de reglementare functioneaza deja in majoritatea statelor europene, iar Curtea de la Strasbourg a considerat-o ca fiind in concordanta cu standardele in materia drepturilor omului. Romania trebuie sa implementeze decizia cadru 212 a Consiliului Uniunii Europene referitoare la confiscarea extinsa nu doar pentru a ne indeplini obligatiile asumate ca stat comunitar, ci, in primul rand, pentru a raspunde unei nevoi sociale presante", a spus Laura Codruta Kovesi.
Intr-o prima varianta, noul Cod Penal prevedea confiscarea extinsa, fiind reglementata astfel: "In cazul in care persoana este condamnata pentru comiterea unei infractiuni pentru care legea prevede o pedeapsa cu inchisoarea mai mare de 5 ani si care este susceptibila sa ii procure un folos material, instanta poate dispune si confiscarea altor bunuri", in anumite conditii prevazute de lege.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Am fost angajata stat plata cu conventie de munca conform Legii 1/2005 la o societate cooperativa mestesugareasca. In acest moment sunt pensionata anticipat Sunt membru cooperator inca, si unul din cei 5 asociati ai societatii membru fondator. De asemeni sunt administratorul firmei prin contract de administrare specific cooperatiei care se transmite periodic la Registrul Comertului. Conform celor descrise anterior, imi desfasor inca activitea in firma ca si cum as fi angajata. Exista...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am emis si adus la cunostinta salariatului ca in urma reorganizarii i s-a desfiintat postul si nu ii putem oferi altul conform studiilor sale, drept urmare, dupa implinirea celor 20 de zile de preaviz vom emite decizia de concediere. I-am adus la cunostinta sub forma de semnatura pe data de 03.04.2025. Ziua de 2 mai este zi libera cu recuperare. Conducerea a stabilit recuperarea acesteia la finalul lunii mai cand el nu va mai avea calitatea de salariat. Intrebarea este: iau in calcul in cele 20...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<