In prezent se aplica coeficienti de salarizare pentru angajatii cu studii superioare?
Raspuns:
Angajatorii au obligatia sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca (art. 40 alin. (2) lit. c) din Codul muncii , republicat).
Acordarea drepturilor salariatilor este obligatorie atat daca aceste drepturi izvorasc din dispozitii legale, cat si din prevederile cuprinse in contractele colective de munca incheiate la diferitele niveluri sau in contractele individuale de munca.
In privinta drepturilor ce decurg din lege, in temeiul art. 164 alin. (3) teza I din Codul muncii , republicat, angajatorul este obligat sa garanteze in plata un salariu brut lunar cel putin egal cu salariul de baza minim brut pe tara.
In conformitate cu prevederile HG 23/2013 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, incepand cu data de 1 februarie 2013, salariul minim brut pe tara garantat in plata se stabileste la 750 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 168,667 ore in medie pe luna in anul 2013, reprezentand 4,44 lei/ora.
Stabilirea, pentru personalul incadrat prin incheierea unui contract individual de munca, de salarii de
baza sub acest nivelul constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 2.000 lei conform art. 3 alin. (1) din HG 23/2013.
In ceea ce priveste obligatia ce incumba angajatorilor in privinta stabilirii salariilor angajatilor cu respectarea unor coeficienti minimi de ierarhizare, aceasta are ca izvor dispozitiile conventionale cuprinse in contractele colective de munca.
CCMUN pe anii 2007-2010 prevedea astfel de coeficienti minimi, insa, la momentul actual acest contract nu mai este in vigoare.
Prin urmare, nu exista o obligatie legala in sarcina angajatorului de stabilire a salariilor angajatilor cu respectarea coeficientilor minimi de ierarhizare, dar obligatia poate fi conventionala in cazul in care un contract colectiv de munca aplicabil obliga angajatorul la stabilirea salariilor cu respectarea unor coeficienti de ierarhizare.
Daca un astfel de contract nu exista sau nu stabileste coeficienti de ierarhizare, angajatorul are obligatia sa respecte dispozitiile legale privind salariul minim brut pe tara garantat in plata.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Se doreste, de comun acord, prelungirea unui contract pe perioada determinata care are ca data de expirare 03.05.2025. Se intocmeste act aditional de prelungire pentru inca 3 luni 03.05.2025 - 03.08.2025. In Revisal, modific data sfarsit activitate si pun data de 03.08.2025 si la data la care produce efecte pun 03.05.2025?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Hristos a inviat ! Un angajator doreste sa faca un contract cu norma intreaga, pe postul de ospatar, cu un program in ture, 2 cu 2, cu posibilitatea de lucru in weekend, program lucru fiind: 10:00 - 18:00. Cum ar trebui sa fie programul de lucru specificat in contractul de munca? Dar in Revisal?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avand in vedere ca pe parcursul anilor, cadrul CIM a suferit mai multe modificari, iar multe dintre contractele individuale de munca existente sunt in formate vechi, am dori sa facem o actualizare colectiva a tuturor contractelor intocmite inainte de 2023, din punct de vedere al structurii. Asadar, actul aditional modifica toate articolele din CIM, conform cadrului actual renumerotare / completare / modificare continut, insa detaliile negociate sau modificate prin acte aditionale anterioare vor...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<