Contractul de furnizare
Contractul de furnizare este acela prin care o parte, denumita furnizor, se obliga sa transmita proprietatea asupra unei cantit ati determinate de bunuri si s a le predea, la unul sau mai multe termene ulterioare incheierii contractului ori in mod continuu, sau s a presteze anumite servicii, la unul sau mai multe termene ulterioare ori in mod continu u, iar cealalta parte, denumita beneficiar, se obliga sa preia bunurile sau sa primeasca prestarea serviciilor si sa plateasca pretul lor (art. 1766 alin. (1) Cod civil).
Situatie. Locatarul unui imobil a beneficiat de contractul de furnizare servicii dedicate internet la data incheierii contractului de locatiune. Contractul de locatiune a fost incheiat inainte de intrarea in vigoare a Codului civil si a continuat si d upa aceasta data. Contractul de furnizare a expirat insa imediat dupa intrarea in vigoare a Codului civil.
Cum se va proceda pentru prelungirea contractului de furnizare servicii dedicate internet? Poate locatarul sa-l oblige pe locator sa prelungeasca respectivul contract daca in contractul de locatiune nu este stipulat in mod expres ca loca tarul beneficiaza de acest serviciu ?
Solutie: Contractul de furnizare expirat poate fi prelungit de catre proprietar, insa clauzele contractuale ale actului modificator vor respecta dispozitiile Codului civil actual, conform dispozitiilor art. 102 din Legea nr. 71 /2011. Locatarul poate sa solicite proprietarului prelungirea contractului de furnizare daca face dovada ca este necesar acest serviciu pentru ca locatiunea sa corespunda nevoilor locatarului. Nimic nu impiedica insa pe locatar sa incheie propriul sau contract cu privire la furnizarea serviciilor dedicate internet, avand in vedere ca are un contract de locatiune valabil.
Contractul de report
Ce obligatii noi prevede noul Cod civil in sarcina reportatului fata de vechiul Cod comercial?
Fata de Codul comercial, noul Cod civil prevede c a reportatul are obligatia de a pune la dispozitia reportatorului fondurile necesare exercit arii optiunii cu cel putin 3 zile inainte de scadenta termenului de optiune, in caz contrar reportatorul fiind obligat sa vanda dreptul de optiune.
Totodata, noul Cod civil prevede ca reportatul are obligatia de a pune la dispozi tia reportatorului sumele necesare efectu arii varsamintelor asupra titlurilor cu cel pu tin 3 zile inainte de scadenta varsamintelor, in caz contrar reportatorul putand proceda la lichidarea silita a contractului.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Care este procedura legala ca un angajator sa recupereze banii din fondul FNUASS? cererile au fost depuse la Casa de Sanatate in anul 2022...In cat timp, se stinge/prescrie obligatia celor de la Casa de Sanatate de a a restutui banii catre angajator? Este vorba despre concedii medicale cu cod indemnizatie 08.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am avut o Intreprindere Individuala intre perioada 01.08.2023 si 30.08.2024. Pentru anul 2023 am realizat venituri impozabile in valoare de 28.000, iar pentru anul 2024 37.000. Pentru anul 2023 am platit numai impozit si sanatate, si pentru 2024 tot impozit si sanatate. CAS-ul ar fi trebuit platit in situatia de fata, tinund cont, ca nici un an nu a fost intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<