Conform art. 1824 Cod civil, atunci cand contractul de inchiriere s-a incheiat fara determinarea duratei si nu s-a convenit altfel, chiriasul poate denunta contractul prin notificare, cu respectarea unui termen de preaviz care nu poate fi mai mic decat sfertul intervalului de timp pentru care s-a stabilit plata chiriei. În aceeasi situatie, locatorul poate denunta contractul prin notificare, cu respectarea unui termen de preaviz care nu poate fi mai mic:
- de 60 de zile, daca intervalul de timp pentru care s-a stabilit plata chiriei este de o luna sau mai mare;
- de 15 zile, daca intervalul de timp pentru care s-a stabilit plata chiriei este mai
mic de o luna.
Conform art. 1825 Cod civil, daca inchirierea este pe durata determinata, locatarul poate denunta unilateral contractul prin notificare, cu respectarea unui termen de preaviz de cel putin 60 de zile. În cazul in care inchirierea este pe durata determinata, iar in contract s-a prevazut ca locatorul poate denunta unilateral contractul in vederea satisfacerii nevoilor locative proprii sau ale familiei sale, acestei denuntari i se aplica termenul de preaviz prevazut pentru contractul de inchiriere incheiat fara determinarea duratei.
Clauze considerate nescrise (inadmisibile):
a) obligatia chiriasului de a incheia o asigurare cu un asigurator impus de locator;
b) prevederea raspunderii solidare sau indivizibile a chiriasilor din apartamente diferite situate in acelasi imobil, in cazul degradarii elementelor de constructii si a instalatiilor, obiectelor si dotarilor aferente partilor comune ale imobilului;
c) obligatia chiriasului de a recunoaste sau a plati in avans, cu titlu de reparatii locative, sume stabilite pe baza estimarilor facute exclusiv de locator;
d) posibilitatea locatorului de a diminua sau suprima, fara contraprestatie echivalenta, prestatiile la care s-a obligat prin contract.
Daca imobilul inchiriat, prin structura sau prin starea sa, constituie o primejdie grava pentru sanatatea celor care lucreaza sau locuiesc in el, chiriasul, chiar daca a renuntat la acest drept, va putea rezilia contractul de inchiriere, in conditiile legii. Chiriasul are dreptul si la daune-interese daca, la data incheierii contractului, nu a cunoscut viciile bunului.
Dreptul de preferinta al chiriasului la inchiriere prevazut de art. 1828 Cod civil este acel drept conferit chiriasului de a incheia un nou contract de inchiriere a locuintei, cu conditia sa-si fi respectat obligatiile nascute in baza inchirierii anterioare. Sunt aplicabile dispozitiile legale privind dreptul de preemptiune in materia vanzarilor, drept prevazut la art. 1730-1740 Cod civil.
Conform art. 1829 Cod civil, in cladirile cu mai multe apartamente, chiriasii au dreptul de a intrebuinta partile si instalatiile de folosinta comuna ale cladirii potrivit cu destinatia fiecareia, fiind de asemenea obligati sa contribuie la cheltuielile pentru iluminarea, incalzirea, curatarea partilor si instalatiilor de folosinta comuna, precum si la orice alte cheltuieli pe care legea le stabileste in sarcina lor.