As dori sa stiu ce contributii se platesc si cum se declara, in cazul unui contract de mandat pentru negocierea contractelor?
Persoana cu care se incheie contractul de mandat este si salariata.
Raspuns:
Veniturile realizate ca urmare a unor activitati desfasurate in baza unor contracte de comision sau mandat reprezinta venituri incluse in categoria veniturilor din activitati independente realizate potrivit art. 52 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal . Codul fiscal considera aceste venituri, indiferent de regimul aplicat (impozit anual pe venit de 16% cu retinere la sursa de 10% la momentul platii venitului sau impunere finala cu retinere la sursa de 16%) drept venituri cuprinse in categoria veniturilor din activitati independente.
Dupa data de 1 octombrie 2011 odata cu intrarea in vigoare a noului Cod civil , toate contractele prevazute de Codul Civil devin contracte civile, astfel incat, asa cum subliniaza si OMFP 247/2012, contractele de comision sau mandat sunt calificate drept contracte civile.
Fac exceptie de la retinerea la sursa a impozitului, veniturile de natura celor de mai sus din activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil obtinute de contribuabilii care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere si sunt inregistrati fiscal potrivit legislatiei in materie.
In raport cu obligatiile privind contributiile sociale obligatorii, persoanele care realizeaza venituri, in regim de retinere la sursa a impozitului pe venit, din activitati de natura celor prevazute la art. 52 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal , intra sub incidenta contributiei individuale de asigurari sociale stabilita in cota individuala de 10,5% si contributiei individuale de asigurari sociale de sanatate stabilita in cota individuala de 5,5%, potrivit Capitolului II din Titlul IX indice 2 din Codul fiscal . In legatura cu persoanele care realizeaza si venituri din salarii sau asimilate salariilor si orice alte venituri din desfasurarea unei activitati dependente, art. 296 indice 23 alin. (4) din Codul fiscal precizeaza ca acestea nu datoreaza contributia de asigurari sociale, insa vor datora contributia individuala de asigurari sociale de sanatate, potrivit art. 296 indice 23 alin. (3) din Codul fiscal .
Atat impozitul pe venit, cat si contributia de asigurari sociale de sanatate se vor declara prin intermediul formularul 112 care se depune lunar sau trimestrial conform perioadei de raportare aplicabila platitorului de venit.
In mod asemanator regulii stabilite in cazul impozitului pe venit, conform art. 296 indice 24 alin. (5 indice 1) din Codul fiscal , platitorul de venit calculeaza, retine si vireaza contributiile sociale numai pentru persoanele fizice care realizeaza veniturile de natura celor de mai sus din activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil , altele decat cele care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere si sunt inregistrate fiscal potrivit legislatiei in materie.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societate cu profil IT doreste sa angajeze student cu contract de internship. Cate ore poate lucra maxim fiind student care nu poate veni zilnic fiind examene si cursuri. Forma de contract este CIM ? sau nu? Care este salariul brut minim si ce impozite suporta firma. Care este perioada maxima de contract.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul salariatilor detasati transnational, cheltuielile generate de detasare sunt dispuse astfel: 1. Transportul - este achitat direct de angajator prin achizitia biletelor de calatorie prin plata directa din contul angajatorului; 2. Cazarea - este asigurata prin inchirierea directa de catre angajator a unor locuinte, si plata directa din contul angajatorului a costului cu chiria; 3. Masa - este asigurata de beneficiarul serviciilor prin acordarea la cantina acestuia. In acest caz, cum...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O firma de IT din Romania doreste sa trimita doi salariati pentru cate 3 zile, o data la 3 luni, unul in UK si unul in Germania pentru o intalnire de afaceri cu colegi dintr-o intreprindere care apartine grupului de intreprinderi la nivel global. Salariatii nu vor desfasura activitate pentru compania in care se deplaseaza, nu va exista un raport de munca intre salariati si compania in care se deplaseaza, iar rezultatele si informatiile acumulate in urma intalnirii vor fi aplicate ulterior pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<