As dori sa stiu ce contributii se platesc si cum se declara, in cazul unui contract de mandat pentru negocierea contractelor?
Persoana cu care se incheie contractul de mandat este si salariata.
Raspuns:
Veniturile realizate ca urmare a unor activitati desfasurate in baza unor contracte de comision sau mandat reprezinta venituri incluse in categoria veniturilor din activitati independente realizate potrivit art. 52 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal . Codul fiscal considera aceste venituri, indiferent de regimul aplicat (impozit anual pe venit de 16% cu retinere la sursa de 10% la momentul platii venitului sau impunere finala cu retinere la sursa de 16%) drept venituri cuprinse in categoria veniturilor din activitati independente.
Dupa data de 1 octombrie 2011 odata cu intrarea in vigoare a noului Cod civil , toate contractele prevazute de Codul Civil devin contracte civile, astfel incat, asa cum subliniaza si OMFP 247/2012, contractele de comision sau mandat sunt calificate drept contracte civile.
Fac exceptie de la retinerea la sursa a impozitului, veniturile de natura celor de mai sus din activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil obtinute de contribuabilii care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere si sunt inregistrati fiscal potrivit legislatiei in materie.
In raport cu obligatiile privind contributiile sociale obligatorii, persoanele care realizeaza venituri, in regim de retinere la sursa a impozitului pe venit, din activitati de natura celor prevazute la art. 52 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal , intra sub incidenta contributiei individuale de asigurari sociale stabilita in cota individuala de 10,5% si contributiei individuale de asigurari sociale de sanatate stabilita in cota individuala de 5,5%, potrivit Capitolului II din Titlul IX indice 2 din Codul fiscal . In legatura cu persoanele care realizeaza si venituri din salarii sau asimilate salariilor si orice alte venituri din desfasurarea unei activitati dependente, art. 296 indice 23 alin. (4) din Codul fiscal precizeaza ca acestea nu datoreaza contributia de asigurari sociale, insa vor datora contributia individuala de asigurari sociale de sanatate, potrivit art. 296 indice 23 alin. (3) din Codul fiscal .
Atat impozitul pe venit, cat si contributia de asigurari sociale de sanatate se vor declara prin intermediul formularul 112 care se depune lunar sau trimestrial conform perioadei de raportare aplicabila platitorului de venit.
In mod asemanator regulii stabilite in cazul impozitului pe venit, conform art. 296 indice 24 alin. (5 indice 1) din Codul fiscal , platitorul de venit calculeaza, retine si vireaza contributiile sociale numai pentru persoanele fizice care realizeaza veniturile de natura celor de mai sus din activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil , altele decat cele care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere si sunt inregistrate fiscal potrivit legislatiei in materie.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Am o societate cu 10 salariati, iar unul dintre acestia a prezentat un certificat de handicap grad accentuat. As dori sa stiu ce facilitati ar trebui sa ii ofere societatea si de ce scutiri la contributii poate beneficia in aceasta situatie.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Un salariat cu 2 contracte de munca in locuri diferite, in primul loc este angajat cu 7 ore, salariu de 3.846 lei cu functia de baza iar in al doilea loc de munca angajat cu 1 ora, salariul de 507 lei., care sunt contributiile care trebuiesc platite de angajatori, se platesc la salariul de incadrare sau la salariul minim pe economie de 4.050 lei?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Ce contributii se platesc dupa un salariat angajat cu grad de handicap mediu cu valabilitate: permanent si cine poate stabili pe ce functie se poate angaja?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<