As dori sa stiu ce contributii se platesc si cum se declara, in cazul unui contract de mandat pentru negocierea contractelor?
Persoana cu care se incheie contractul de mandat este si salariata.
Raspuns:
Veniturile realizate ca urmare a unor activitati desfasurate in baza unor contracte de comision sau mandat reprezinta venituri incluse in categoria veniturilor din activitati independente realizate potrivit art. 52 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal . Codul fiscal considera aceste venituri, indiferent de regimul aplicat (impozit anual pe venit de 16% cu retinere la sursa de 10% la momentul platii venitului sau impunere finala cu retinere la sursa de 16%) drept venituri cuprinse in categoria veniturilor din activitati independente.
Dupa data de 1 octombrie 2011 odata cu intrarea in vigoare a noului Cod civil , toate contractele prevazute de Codul Civil devin contracte civile, astfel incat, asa cum subliniaza si OMFP 247/2012, contractele de comision sau mandat sunt calificate drept contracte civile.
Fac exceptie de la retinerea la sursa a impozitului, veniturile de natura celor de mai sus din activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil obtinute de contribuabilii care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere si sunt inregistrati fiscal potrivit legislatiei in materie.
In raport cu obligatiile privind contributiile sociale obligatorii, persoanele care realizeaza venituri, in regim de retinere la sursa a impozitului pe venit, din activitati de natura celor prevazute la art. 52 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal , intra sub incidenta contributiei individuale de asigurari sociale stabilita in cota individuala de 10,5% si contributiei individuale de asigurari sociale de sanatate stabilita in cota individuala de 5,5%, potrivit Capitolului II din Titlul IX indice 2 din Codul fiscal . In legatura cu persoanele care realizeaza si venituri din salarii sau asimilate salariilor si orice alte venituri din desfasurarea unei activitati dependente, art. 296 indice 23 alin. (4) din Codul fiscal precizeaza ca acestea nu datoreaza contributia de asigurari sociale, insa vor datora contributia individuala de asigurari sociale de sanatate, potrivit art. 296 indice 23 alin. (3) din Codul fiscal .
Atat impozitul pe venit, cat si contributia de asigurari sociale de sanatate se vor declara prin intermediul formularul 112 care se depune lunar sau trimestrial conform perioadei de raportare aplicabila platitorului de venit.
In mod asemanator regulii stabilite in cazul impozitului pe venit, conform art. 296 indice 24 alin. (5 indice 1) din Codul fiscal , platitorul de venit calculeaza, retine si vireaza contributiile sociale numai pentru persoanele fizice care realizeaza veniturile de natura celor de mai sus din activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil , altele decat cele care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere si sunt inregistrate fiscal potrivit legislatiei in materie.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Suntem o societate comerciala cu peste 2000 de angajati, cu program de lucru de 8 ore, in 3 schimburi. Salariatii beneficiaza de pauza de masa de 30 minute, platita de angajator. In situatia in care, pe timpul pauzei unii angajati parasesc societatea fara documente justificative aprobate de sefii ierarhici, doar inregistrati cu cartela de acces, fara afectarea pontajului, ce raspundere revine din punct de vedere juridic angajatorului, in cazul unui incident/accident petrecut in afara societatii,...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O societate a incheiat un contract de asigurare voluntara de sanatate pentru salariati, in limita a 400 eur/an de fiecare salariat. Suplimentar a negociat si cuprins in polita, si asigurarea voluntara de sanatate pentru copilul minor al unuia din angajati intrucat oferta in cadrul acestui pachet era mult mai avantajoasa decat cea individuala. Salariatul urmeaza sa suporte pentru copilul minor contravaloarea asigurarii acestuia. Intrebarea este: 1.Asigurarea de voluntara de sanatate a copilului...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Administratorul are mai multe societati cu acelasi obiect de activitate -servicii stomatologice- in acelasi oras si doreste sa delege un asistent generalist de la societatea A la societatea B. Dupa primele 60 zile calendaristice de delegare, de cate ori se poate prelungi delegarea in cursul unui an? angajatul fiind de acord poate fi delegat 12 luni daca este de acord angajatul? Daca partile convin ca nu se va deconta transportul cazare nu este cazul si ca valoarea indemnizatiei de delegare este...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<