Societatea a incheiat conventii civile pentru persoane care fac parte din comisie de examen. Examenul dureaza o singura zi. Intrebarile ar fi : - cum se declara in Declaratia 112 retinerile de imp. venit si sanatate?
Conventiile pot fi reconsiderate ca si munca dependenta ?
Raspuns:
Veniturile din conventii civile se inregistreaza in declaratia 112 urman pasii de mai jos.
In Formularul 112, in Anexa nr.1.2 "Anexa asigurat" , datele pentru beneficiarii veniturilor din activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil
se inscriu in Sectiunea C – „Raportari pentru asigurati, completate de alte entitati asimilate angajatorului”. La Randul 1 "Tip asigurat alte entitati asimilate" se selecteaza 18- Persoane care realizeaza venituri din activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil, precum si a contractelor de agent.
Potrivit Indicatiilor de completare din sectiunea C a Formularului 112: - pentru tipurile de asigurat 17-Persoane care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala sau 18-Persoane care realizeaza venituri din activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil , precum si a contractelor de agent, daca este cazul, nu se completeaza nimic sau se pune zero in campul 6.Venit brut realizat si se completeaza numai campul 11.Baza contributie individuala sanatate.
Astfel, in declaratia 112 persoana fizica care obtine venituri din contracte/conventii incheiate potrivit Codului civilse raporteaza la tip de asigurat 18-Persoane care realizeaza venituri din activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil, precum si a contractelor de agent. Daca persoana fizica nu datoreaza CAS veniturile nu se vor inscrie in campul 6-Venit brut realizat. In campul 6-Venit brut realizat se inscrie 0 si completeaza numai campul 11-Baza contributie individuala sanatat
Aceasta este modalitatea de declarare in declaratia 112 a veniturilor din conventii civile. Insa, pentru veniturile obtinute din participarea in comisii sunt aplicabile, in opinia mea, dispozitiile art. 296 indice 4 alin. (1) lit. g) din Legea 571/2003- Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare conform carora baza lunara de calcul al contributiilor sociale individuale obligatorii, in cazul persoanelor prevazute la art. 296^3 lit. a) si b), reprezinta castigul brut realizat din activitati dependente, in tara si in strainatate, cu respectarea prevederilor instrumentelor juridice internationale la care Romania este parte, care include sumele primite de membrii comisiei de cenzori sau comitetului de audit, dupa caz, precum si sumele primite pentru participarea in consilii, comisii, comitete si altele asemenea.
Astfel, pentru participarea in comisii nu se incheie conventii civile iar veniturile obtinute in aceasta calitate nu sunt venituri din conventii civile dar sunt venituri din activitati dependente conform reglementarii legale mai sus citate.
In speta,da, exista riscul reconsiderarii activitatii intrucat s-au incheiat conventii civile.