Fostul deputat Cristian Rizea, condamnat luni la patru ani si opt luni de inchisoare cu executare pentru trafic de influenta si spalare de bani, a fost dat in urmarire internationala.
Politia Capitalei a intocmit documentele necesare dupa ce fostul deputat Cristian Rizea a fost condamnat definitiv la inchisoare cu executare si nu s-a predat, iar instanta a emis, marti seara, mandatul de urmarire internationala.
Cristian Rizea, trimis in judecata de DNA alaturi de omul de afaceri Lucian Coltea, care i-ar fi dat 300.000 de euro ca sa intervina la RAAPPS pentru retrocedarea unui teren intr-o zona rezidentiala din Bucuresti si la Primaria Chiajna pentru un teren aflat in litigiu, a fost condamnat luni la patru ani si opt luni de inchisoare cu executare pentru trafic de influenta si spalare de bani.
In prima instanta, magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au decis condamnarea lui Rizea la trei ani de inchisoare pentru trafic de influenta si spalare de bani, iar pentru infractiunea de influentare a declaratiilor instanta a dispus pentru fostul deputat doi ani de ani inchisoare. In final, fostul parlamentar va avea de executat patru ani si opt luni de inchisoare, iar decizia a fost mentinuta luni..
Decizia ICCJ este definitiva.
In martie 2016, deputatul PSD Cristian Rizea a fost trimis in judecata pentru trafic de influenta si spalare de bani, alaturi de omul de afaceri Lucian Coltea, care i-ar fi dat 300.000 de euro ca sa intervina la RAAPPS pentru retrocedarea unui teren intr-o zona rezidentiala din Bucuresti si la Primaria Chiajna pentru un teren aflat in litigiu.
Potrivit DNA, in 2 decembrie 2009, in baza unei intelegeri anterioare, Cristian Rizea a primit de la Lucian Coltea, om de afaceri cu cetatenie americana, suma de 200.000 de euro, iar la cateva zile, la data de 6 decembrie 2009, a primit alti 100.000 de euro, pentru ca in schimb sa intervina la Regia Autonoma - Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS) si la Primaria comunei Chiajna.
In schimbul banilor, Lucian Coltea voia urgentarea procedurilor de retrocedare a unui teren situat intr-o zona rezidentiala din Bucuresti, pentru o persoana din familia sa, si obtinerea dreptul de proprietate asupra unui alt teren aflat in litigiu cu Primaria comunei Chiajna. “Pentru a disimula adevarata natura a provenientei sumei de 300.000 euro, primita de deputatul Rizea Cristian ca obiect al traficului de influenta, au fost intocmite patru contracte de imprumut false”, conform procurorilor DNA.
Cartea verde a contabilitatii - REDUCERE 40
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul primar - INVATATORI 2 culegeri
Anchetatorii il mai acuza pe Rizea ca, in decembrie 2015, in timpul desfasurarii anchetei penale, i-a abordat pe doi dintre martori si le-a spus sa nu relateze adevarul organelor de urmarire penala. Rizea le-ar fi promis celor doi ca, in perspectiva ca va deveni primar al Sectorului 5, le va oferi gratis un spatiu comercial in zona Cotroceni, pentru deschiderea unei clinici.
Cristian Rizea a fost pus sub control judiciar pe 10 martie 2016, la o zi dupa ce Camera Deputatilor a aprobat retinerea sa, dar a respins cererea DNA de incuviintare a arestarii preventive. Rizea trebuia sa depuna o cautiune de 1,5 milioane de lei, in cadrul masurii preventive, arata News.ro.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri