Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a avizat in sedinta de marti, 11 octombrie, dupa dezbateri indelungate, bugetele parchetelor si instantelor pentru anul 2012. Concluzia: solutia pentru o finantare corecta, care sa garanteze buna functionare a justitiei, este trecerea bugetelor instantelor in administrarea puterii judecatoresti.
Avizul de conformitate este obligatoriu
Potrivit legii, avizul dat de CSM este unul conform. Tocmai de aceea, dezbaterile s-au concentrat asupra ocaracterului obligatoriu al acestui aviz, fapt care, potrivit membrilor CSM, nu s-a respectat niciodata pana in prezent.
„Cerem tuturor autoritatilor implicate in procesul bugetar, in primul rand Ministerului Justitiei si Ministerului Finantelor, sa respecte acest aviz conform si sa nu se mai atinga din nou de bugete, asa cum au fost scrise de curtile de apel in calitate de ordonatori de credite”, a declarat in plen presedintele CSM, Horatius Dumbrava.
Potrivit sefului CSM, bugetele aflate ieri pe masa CSM reprezinta adevarata nevoie de finantare pentru functionarea justitiei. „Ajustarea sumelor avizate astazi (ieri – n.r.) inseamna periclitarea functionarii sistemului judiciar. Legea prevede ca avizul CSM este conform. Cerem sa se respecte litera legii. Ministerul Finantelor trebuie sa respecte specificitatea bugetarii justitiei si, in primul rand, caracterul conform al avizului care este expresia unei garantii pentru finantarea suficienta a sistemului judiciar. Daca Ministerul Finantelor va ignora inca o data avizul CSM, atunci Parlamentul este cel care poate activa protectia legala oferita bugetelor instantelor, respectiv respectarea fondurilor bugetare avizate de CSM”, a detaliat Horatius Dumbrava.
Solutia care sa repare actuala „anomalie”
Presedintele CSM a sustinut public faptul ca solutia definitiva pentru functionarea corecta a functionarii normale a justitiei, prevazuta de multa vreme in legile statului roman, dar nepusa niciodata in aplicare, este trecerea bugetului instantelor in administrarea Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
Aceasta este, de altfel, si propunerea venita din partea presedintilor curtilor de apel, in cadrul intalnirii de vineri, 7 octombrie, de la Oradea. „Asa cum Ministerul Public administreaza fondurile parchetelor, este firesc ca ICCJ sa administreze fondurile instantelor. Administratorul actual al finantelor instantelor este o structura prin excelenta politica, respectiv Ministerul Justitiei. Acest lucru reprezinta o anomalie si este posibil doar din cauza ca, an de an, articolul de lege care prevede preluarea bugetului de catre ICCJ este suspendat de la aplicare. Anul acesta, Parlamentul poate transa definitiv problema securitatii financiare a sistemului judiciar, respingand o noua solicitare de amanare a aplicarii imediate a legii”, a conchis presedintele CSM.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Avand in vedere ca HG 295 din 31.03.2025, cu privire la Registrul General de Evidenta a salatiatilor, aduce modificari la HG 905/2017, cea din urma fiind valabila pana la 30.09.2025, pot fi aplicate in continuare prevederile din Hotararea 905? Fac referire in mod special la transmiterea suspendarilor in caz de incapacitate de munca, conf art. 5 lit. e din HG 295. As aprecia sa ne dati o lamurire cu privire la tipul de certificate medicale la care face referire legiuitorul un numar minim de zile...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O salariata a obtinut venituri in urmatoarea perioada: - Contract de munca: martie 2023 - iunie 2023 - venituri din salarii - Contract de mandat pentru administrator: iunie - iulie 2024 - Contract de munca: august 2024 - prezent Copilul s-a nascut in luna martie 2025. Indeplineste conditiile pentru a primi indemnizatie pentru cresterea copilului?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<