Fostul magistrat Mona Pivniceru a depus, joi, juramantul de investitura in functia de ministru al Justitiei, in fata presedintelui interimar Crin Antonescu. La ceremonia care a avut loc la Palatul Cotroceni au participat presedintele interimar al Senatului, Petru Filip, presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, si premierul Victor Ponta.
Presedintele interimar Crin Antonescu a semnat joi decretul privind numirea in functia de ministru al Justitiei a Monei Maria Pivniceru, a informat Administratia Prezidentiala. Presedintele interimar a semnat totodata decretul privind eliberarea Monei Pivniceru din functia de judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie prin demisie.
"Precizam ca la data prezentului decret inceteaza efectele Decretului nr. 548/2012 pentru desemnarea unui membru al Guvernului ca ministru interimar, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 553 din 07 august 2012", a precizat Departamentul de Comunicare Publica.
Consiliul Superior al Magistraturii a luat act joi de cererile de demisie ale Monei Pivniceru atat din magistratura, cat si din cea de membru al CSM.
Decretul prezidential semnat joi de presedintele interimar, Crin Antonescu, pentru numirea Monei Maria Pivniceru in functia de ministru al Justitiei a fost publicat in Monitorul Oficial. Conform aceluiasi decret, premierul Victor Ponta isi inceteaza interimatul la Ministerul Justitiei.
De asemenea, a fost publicat in prealabil decretul prezidential pentru eliberarea Monei Maria Pivniceru din functia de judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie, dupa ce aceasta a demisionat.
Premierul Victor Ponta a propus-o pe 6 august pentru preluarea portofoliului Justitiei, dupa ce a operat o remaniere a Guvernului, fostul ministru Titus Corlatean preluand Externele.
Ponta si-a motivat propunerea prin faptul ca Pivniceru este neimplicata politic, are experienta in domeniu, autoritate si independenta.
Pentru a putea deveni ministru, Mona Pivniceru si-a inaintat demisia din CSM si apoi din magistratura.
"Eu nu am dorit in nicio clipa sa scap de statutul de magistrat, pentru ca a fost profesia mea de baza. Existenta mea profesionala a constat in statutul de magistrat. (...) A fi magistrat nu este un privilegiu si nici o recompensa extraordinara pentru aceasta calitate", a afirmat joi Pivniceru, dupa ce CSM a luat act de demisia ei.
Pivniceru a refuzat sa raspunda la intrebarea de ce a renuntat la calitatea de judecator, insa ulterior i-a dat dreptate unui magistrat care a afirmat ca a fost obligata de conduita CSM sa faca acest demers.